Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Važna obavijest za hrvatsku vinsku industriju: organski uzgoj u svijetu danas je mainstream a ne iznimka ili eksperiment

organski-vinograd

Srpanjski Decanter objavio je rezultate kušanja Sancerrea i Pouilly Fumea. Riječ je o dvije apelacije iz doline Loire, glasovite po suhim bijelim vinima napravljenima od sauvignon blanca (premda se u Sancerreu uzgaja i pinot noir). Uz ocjene za jedno stotinjak vina, Decanter je objavio kratke osobne iskaznice tih visokokomercijalnih apelacija.

Ne postoji valjda ni jedna relevantna internacionalna vinska karta na kojoj se ne nalazi bar nešto etiketa iz Sancerrea i/ili Pouilly Fumea. U Sancerru je vinovom lozom zasađeno nešto više od 3000 hektara zemlje, slično kao u Istri. Čak 33 posto svih vinograda u Sancerreu već posjeduje organske ili biodinamičke certifikate, ili su u postupku dobivanja certifikata.

Vinogradi Pouilly Fumea prostiru se na 1390 hektara: 24 posto je organski ili biodinamički certificirano, ili su u procesu certifikacije. Slično je i u Burgundiji, Alsaceu i Provansi, a sve više vinarija u Bordeauxu pa čak i u Champagni, najhladnijoj francuskoj apelaciji, prelazi na organski ili biodinamički uzgoj. Čuveni Cristal, jedan od najboljih šampanjaca uopće, organski je certificiran od berbe 2013.

Svi ovi podaci pokazuju da organski uzgoj više nije nikakav ekološki manifest, nikakav eksperiment ili iznimka, nego čisti vinogradarski i vinarski mainstream. Sasvim je logično pretpostaviti da će za desetak ili manje godina više od pola ukupne vinogradarske proizvodnje biti organski ili biodinamički certificirano. U Hrvatskoj se, nažalost , veoma malo vinograda nalazi u organskom uzgoju, a još manje vinogradara ima certifikate za organski ili biodinamički uzgoj. U najvećim hrvatskim vinarijama o organskom se uzgoju još uopće ozbiljno, operativno ne razmišlja. I utoliko hrvatska vinska scena opasno zaostaje za povijesno najvažnijim trendom u globalnom vinogradarstvu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Važna obavijest za hrvatsku vinsku industriju: organski uzgoj u svijetu danas je mainstream a ne iznimka ili eksperiment

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min