Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nova vina međimurske kuće Dvanajščak-Kozol, s burgundskom klasifikacijom, najambicioznija su dosad

Prije pet mjeseci, na Vinartovoj majstorskoj radionici Viktor Dvanajščak, enolog i vinogradar međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol, predstavio je novi sustav klasifikacije DK vina, koji se oslanja ma burgundsku tradiciju. Na širokom dnu piramide stoji oznaka Vino Međimurja, što je ekvivalent oznaci Bourgogne.

dvanajscak-g

Oznaka Vino mjesta, u konkretnom slučaju Sveti Juraj, odgovara burgundskim apelacijama za village wines, poput Puligny Montracheta ili Mersaulta. Na samom vrhu piramide nalaze se cru vina s posebnih položaja, poput Mohokosa i Grofova. U burgundskoj bi klasifikaciji to vjerojatno bila vina s oznakom premier cru, poput, recimo Champs Gainsa u Pulignyu. Riječ je o prvoj takvoj formalnoj klasifikaciji u Hrvatskoj, koja je završila i na vrlo informativnoj stražnjoj etiketi novih vina Dvanajščak-Kozol. Sama su vina, koja smo probali ovih dana, jednako ambiciozna kao i klasifikacijski sustav.

Obitelj Dvanajščak Kozol

Bazični Pušipel Classic iz 2022. s oznakom  Vino Međimurja svjež je, hrskav, vibrantan, s privlačnim herbalno začinski citrusnim aromama okusima.  Sauvignon Sveti Juraj iz 2022. (sredina piramide, village wine) na nosu je prepun opojnih zelenih nijansi, dok je na nepcu prilično zreo i gotovo bogat. Radi se o jednom od tri ili četiri najbolja sauvignona u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Graševina Grofovo iz 2021. (vrh piramide, premier cru) najviše nas je iznenadila. Riječ je o uvjerljivo najboljoj graševini izvan Slavonije i Baranje koja je, međutim, superiorna i mnogim istočnohrvatskim graševinama.

S Graševinom Grofovo vinarija Dvanajščak-Kozol postigla je optimalni balans svježine, mineralnosti, zrelosti, supstancijalnosti i elegancije. Graševina Grofovo jedna je od sasvim rijetkih graševina koje možemo preporučiti uz vrhunski nigiri. Ovo neobično, originalno i zaista kompleksno vino vrijedi debelo iznad 90 bodova i sadrži, ne samo u tragovima, element što ga je pokojni velikan Branko Mihalj smatrao srcem graševine: miris divljih krušaka.

Bijeli pinot s oznakom Sveti Juraj izvrstan je primjer potencijala kod nas podcijenjene sorte koja, međutim, katkad ulazi u cuvee za bijeli Corton Charlemagne, luksuzni burgundski grand cru. Dvanajščakov Bijeli pinot kremast je i svjež, s prigušenim aromama bijelog cvijeća i žutog voća, s puno sočnosti i dugim okusima. Sauvignon Natura iz 2021. moćno je ali decentno prirodno vino, koje spada među rijetke hrvatske sauvignone s dugim potencijalom odležavanja. A ružičasta verzija crnog pinota blizu je maloj senzaciji.

Viktor Dvanajščak pametan je i obrazovan čovjek, koji razumije kontekste i žanrove. Viktor Dvanajščak nije želio napraviti provansalski rose blijede boje i herbalno voćnih aroma, jer je Međimurje na sjeveru a Provansa na jugu. Provansalski stil rosea primjeren je Istri, Dalmaciji i toplijim dijelovima Slavonije i Baranje, ali ne i sjevernom vinogorju poput Međimurja. Pa je Dvanajščak crni pinot pretvorio u rose jače boje, koja se mjestimično približava ciklami.

Vino miriše baš kao mladi pinot noir, na jagodame, maline i brusnice. Ali je, zbog dobre kiseline i i čvrste strukture, opako i brutalno. Radi se o daleko najboljem roseu sjeverozapadne Hrvatske unatrag dosta godina. DK-ov Rose od crnog pinota treba piti uz roštilj, pizzu, burgere, pečene paprike, punjene paprike i raznovrsne juhe od rajčica, uključujući gazpacho.

S novom edicijom vina s cru klasifikacijom na stražnjoj etiketi, vinarija Dvanajščak Kozol potvrdila je da je prešla regionalne granice i da je postala nacionalno relevantna.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Nova vina međimurske kuće Dvanajščak-Kozol, s burgundskom klasifikacijom, najambicioznija su dosad

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min