Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

SCENARIST THE BEARA O ŠTRAJKU U HOLLYWOODU Dok su se šefovi studija bogatili na mojoj seriji, morao sam raditi u dućanu da preživim 

the-bear

Ako ste se ikad pitali tko je kreirao sve one genijalne likove u dvije sezone serije The Bear i tko je napisao sve one briljantne divlje dijaloge, to su: Christopher Storer, Sofya Levitsky-Weitz, Karen Jospeh Adcock, Joanna Calo, Alex O’Keefe i Rene Gube. Jedan iz ove talentirane šestorke, Alex O’Keefe nedavno je dosta žestoko istupio u velikom holivudskom štrajku scenarista.

Alex O’Keefe na televiziji re rekao da je, dok je radio na The Bearu koji je upravo postajao kulturni fenomen i osvajao sve moguće nagrade, živio kao sirotinja. Podsjetimo, The Bear je počeo na Hulu a kasnije prešao na FX i Disney.  O’Keefe je javno prozvao Disneyevog glavnog direktora Boba Igera zbog njegove izjave  da scenaristi i glumci koji sudjeluju u holivudskom “štetnom” mega-štrajku imaju “nerealna” očekivanja. Alex O’Keefe kaže da je za cijeli svoj rad u The Bearu dobio 43.000 dolara. Nakon što je serija izišla i postala hit, nitko od scenarista i ostalih profesionalaca koji su radili na seriji nije mogao dobiti ni centa dodatne plaće.  

“To je velika nepravda”, rekao je O’Keefe za The Post. “Kao scenarist pišete i  revidirate cijelu seriju, ali budući da je serija na stremingu a ne na televiziji, dobivate samo cente od milijuna dolara koje provideri zarađuju.” Rekao je da je ta ogorčenost nepravdom i eksploatacijom talenta i rada glavni razlog za štrajk.  “Umjesto da se svi udružimo i zajedno odlučimo o budućnosti naše industrije, šefovi studija govore nam da se nosimo dovraga iz njihovih ureda.” 

Bob Iger prošlog je tjedna na godišnjoj konferenciji u Sun Valley, koja okuplja najutjecajnije i najmoćnije ljude američke medijske, financijske i digitalne industrije, izjavio da je štrajk scenarista i pokret koji je nastao na njemu –  katastrofalan.

“Ovo je najgore vrijeme na svijetu za jačanje disrupcije,” rekao je direktore Disneya, koji misli da će pobuna u Hollywoodu imati “vrlo štetan učinak na cijelu industriju”. Drugi šefovi koji su anonimno razgovarali s novinarima, pobornici su taktike odugovlačenja. “Pustit ćemo da se stvar vuče dok članovi sindikata ne počnu gubiti hipoteke i stanove,” citira New York Post. Vjeruju da će do listopada većina scenarista ostati bez novca za život i biti puno podatnija za nagodbe.  

O’Keefe je Bobu Igeru u The New York Postu odgovorio da “štrajkovi i trebaju biti disrupcija”. “Kapitalisti vole disrupciju kad im donosi novac. Netflix i Disney+ bili su disrupcija tržišta.” O’Keefe je rekao da unatoč uspjehu The Beara i dalje mora tražiti slabo plaćene poslove u lokalnim dućanima da bi spojio kraj s krajem. 

“Oni (šefovi studija) javno govore da je ovo što se događa nužno zlo. Javno za sebe kažu da su zli, pa šta mislite da govore privatno za pregovaračkim stolom? Ovo je bolesno, izopačeno i odvratno,” zaključio je O’Keefe. Pozvao je Ministarstvo rada da istraži prijave o razbijanju štrajka. “To je nezakonito i zato ne žele reći tko stoji iza sabotaža,” upozorava. “Želiim se vratiti na posao. Najradije bih da štrajk završi već ovaj tjedan, ali teško da će tako biti dok je strategija direktora studija da nas pretvore u beskućnike da bismo pristali na njihove uvjete.”

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

SCENARIST THE BEARA O ŠTRAJKU U HOLLYWOODU Dok su se šefovi studija bogatili na mojoj seriji, morao sam raditi u dućanu da preživim 

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min