Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jadran je postao Eldorado za srpske kuhare. Zarađuju između 1800 i više od 3000 eura 

kuhinja-kuhari

Televizija N1 ovih je dana objavila zanimljivu priču o kuharima i konobarima iz Srbije i Republike Srpske, koji su brojnošću počeli dominirati među ugostiteljskim osobljem u Istri. Priča počinje iskazom srpskog kuhara koji je radio u velikom pulskom restoranu s četrdesetak zaposlenih. Čovjek tvrdi da među više od četrdeset zaposlenih nije bilo ni jednog Hrvata.

Hrvat je jedino vlasnik, dok skoro svi drugi djelatnici tog restorana dolaze iz Srbije i Republike Srpske. Priča, koju su prenijeli mnogi mediji sadrži konkretne podatke o zaradama. Srpski kuhari na privremenom radu u Istri zarađuju, kažu oni sami, između 1800 i 2500 eura, dok chefovi zarađuju preko 3000 eura. U Dalmaciji vjerojatno ne može biti lošije.

E sada, ovi iznosi sami po sebi ne zvuče senzacionalno. Znamo niz primjera kad su zagrebački chefovi odlazili na sezonu za veći novac. Ali, podatke o plaćama srpskih kuhara trebamo dovesti u odnos s plaćama u Srbiji. Prosječna plaća u Srbiji u svibnju ove godine iznosila je točno 715 eura. Što znači da prosječni kuhar iz Srbije na Jadranu može zaraditi dvije i pol do tri i pol prosječne mjesečne plaće u Srbiji, dok chef na Jadranu može zaraditi četiri do pet prosječnih srpskih plaća.

Razlike su još veće kad je riječ o ugostiteljskim radnicima iz Republike Srpske ii Makedonije. Prosječna mjesečna plaća u Bosni i Hercegovini iznosi naime, tek malo više od 600 eura, a prosječna mjesečna plaća u Makedoniji vrijedi samo 568 eura. Makedonski kuhar, koji nije glavni chef, može, dakle, na Jadranu zaraditi između tri i pol četiri i pol prosječne makedonske plaće, a chef pet do šest prosječnih makedonskih plaća. Iz ovih je podataka savršeno jasno zašto je Jadran postao Eldorado za kuhare i konobare iz Srbije, Republike Srpske i i Makedonije. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Jadran je postao Eldorado za srpske kuhare. Zarađuju između 1800 i više od 3000 eura 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min