Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

DEBAKL KOD MODRE ŠPILJE Restoran Gatula na Biševu ima najgori meni koji je uopće moguće zamisliti

modra-spilja

Ovih smo dana dobili PR objavu jedne ugledne zagrebačke marketinške agencije. U toj se objavi veliča restoran Gatula otvoren na Biševu kraj Visa, u neposrednoj blizini glasovite Modre špilje. Začuđeni prebrojnim komplimentima restoranu za koji nitko dosad nije čuo, potražili smo njegov meni na internetu i pronašli ga na Facebook stranici Volim Komižu. Ostali smo neugodno šokirani.

Ovdje, prvo, treba označiti kontekst. Modra špilja jedna je od najspektakularnijih jadranskih morskih atrakcija. Biševo je minijaturni otočić blizu Visa. Vis nije poznat po visokoj gastronomiji, ali je itekako poznat po veličanstvenim rakovima, oboritoj ribi.  

Na Visu se nalazi restoran Jastožera, čije je ime njegov program, kao i restoran Pojoda, koji pretežito živi od svježih riba i rakova. U takvom se, prirodno raskošnom gastronomskom okruženju, netko sjetio otvoriti restoran čiji meni podsjeća na jelovnike hotela s tri do tri i pol zvjezdice. Tu su generički pileći medaljoni kao iz one zloglasne TV reklame koje nikako da se riješimo, pa salata od hobotnice, goveđi gulaš, medaljoni od grdobine i zapečeni brancin.

Nigdje ni traga velikim rakovima i divljim jadranskim ribama. Zašto bi pobogu bilo tko tko je doplovio do dalekog Visa i do prelijepe Modre špilje, ondje jeo hranu koju prodaju loši splitski bistroi na rivi? Potpuno je nevjerojatno da bilo tko otvara restoran ne Biševu a ne želi da se taj restoran oslanja na divlju ribu, rakove i školjke. Restoran Gatula, sasvim očigledno, oslanja se na nabavu iz velikih distribucijskih centara, što je gastronomski i ekološki skandal; ekološki zato što se na Biševu ništa ne smije povezivati sa supermarketima. Inače Biševo više neće biti Biševo.

Gatulina karta pića sadrži nekoliko groznih piva i previše loših vina, uz ponešto dobrih i autentičnih. No, prosječna vina i još gora piva ovdje su tek manji eksces. Važna je zapravo činjenica da se netko usudio otvoriti restoran u jednom od najljepših i teže dostupnih dijelova Hrvatske, koji nema baš nikakav lokalni karakter. Tko god stoji iza projekta Gatula, trebao bi odmah dobiti otkaz.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

DEBAKL KOD MODRE ŠPILJE Restoran Gatula na Biševu ima najgori meni koji je uopće moguće zamisliti

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min