Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Acrobat je uvezao vina Quinte do Noval, proizvođača najskupljeg porta na svijetu

quinta-do-noval-nacional

Quinta do Noval Nacional, prvi put proizveden 1931. godine, načelno se smatra najskupljim portom na svijetu. Naravno da na aukcijama i neke druge etikete jako starih vintage porta postižu veoma visoke cijene, kao što i pojedine edicije vrlo, vrlo starih tawny porta mogu koštati malo bogatstvo. No, općenito govoreći, Quinta do Noval Nacional predstavlja Domaine Romanée Conti u svijetu porta.

O tome govore i cijene. Quinta do Noval Nacional iz izvrsne berbe 1997. trenutno se prodaje za oko 1600 eura. Mlade berbe Nacionala koštaju između 550 i 800 eura, dok se mlađe berbe zaista izvrsnih Taylora i Graham’sa prodaju za oko 200 eura. Quinta do Noval Nacional postiže takvu cijenu zato što je Nacional mala parcela u 190 hektara velikim vinogradima kuće Quinta do Noval s drastično starim lozama, minijaturnim prinosima i konstantno senzacionalnom kvalitetom vina. Ovih smo dana imali priliku probati nekoliko porta (ne i Nacional) Quinte do Noval, koje je uvezao zagrebački Acrobat.

Radilo se o bijelom portu, LBV portu iz 2016. i nekoliko tawnyja. Ovdje prvo treba definirati najpoznatije žanrove porta. Bijeli je port fortificirano vino koje se dobiva od bijelih sorti koje rastu u portugalskom vinogorju Douro. Bijeli se port uglavnom koristi za koktele.

Ruby port mlado je crno fortificirano vino koje se dobiva od niza sorti u dolini Douro: najvažnije su touriga nacional, touriga franca i tinta roriz. Tinta roriz ustvari je španjolski tempranillo. Vintage port, najvažniji od svih porta, fortificirano je vino koje je dvije godine odležavalo u neutralnim starim velikim bačvama, da bi se zatim punilo u boce. Vintage port može trajati između pedeset i stotinjak godina. Budući da je uvijek nefiltriran, ostavlja vrlo debeli talog. Brojni stariji vinski publicisti smatraju da je dekantiranje nastalo baš zbog vintage porta. LBV (late bottled vintage) port puno je jeftinija verzija vintage porta.

LBV odležava četiri godine u velikim bačvama, pa se buteljira i vrlo brzo šalje na tržište. LBV je pristupačno, voćno vino s naglašenim alkoholom i slatkoćom i dosta svježine. LBV je idealna početnica za ulaz u svijet ozbiljnog porta. Naposljetku, tawny je port koji dugo odležava u manjim hrastovim bačvama. Tawny, posve pojednostavljeno govoreći, karakteriziraju crveno smeđa prozirna boja, arome i okusi oraha, narančine kore i karamela.

Važno je naglasiti da je svaki port fortificiran za razliku od sherryja, da načelno sadrži između 18 i 20 posto alkohola i da se grožđe za vintage port i stari tawny port i dalje često gnječi nogama. U Acrobatovoj vinoteci u Bleiweissovoj ulici u Zagrebu, probali smo među ostalim veoma svjež LBV iz 2016. i izvanredan, jako kompleksan, preraskošan dvadeset godina stari tawny koji pokazuje svu veličanstvenost ovog specifičnog stila porta.

Dolaskom Quinte do Noval hrvatsko je vinsko tržište postalo bogatije za još jednu klasičnu svjetsku vinariju. Quinta do Noval tvrdi da se na njenim položajima loza uzgaja još od početka 18. stoljeća. Sadašnja je vinarija utemeljena 1893. godine. Stotinjak godina kasnije Quintu do Noval kupila je AXA Millesimes, vinska podružnica francuske multinacionalne osiguravajuće kompanije AXA.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Acrobat je uvezao vina Quinte do Noval, proizvođača najskupljeg porta na svijetu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min