Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Umro je popularni TV voditelj Miroslav Lilić, čovjek koji je doslovno živio u zagrebačkim restoranima

U 79. godini preminuo je Miroslav Lilić, televizijski novinar i voditelj koji će ostati zapamćen po činjenici da je 4. svibnja 1980. godine na ondašnjoj Radio televiziji Zagreb objavio vijest o smrti Josipa Broza Tita.

Miro Lilić, rođen u Siveriću 1944. godine, radio je na RTZ-u pa na HTV-u od početka sedamdesetih do ranih devedesetih godina. Odigrao je značajnu ulogu u funkcioniranju Hrvatske televizije u Domovinskom ratu, da bi kasnije postao predsjednik uprave Croatie Records, najveće hrvatske diskografske tvrtke. Godine 2011. Miroslav Lilić objavio je žovijalnu autobiografiju Bez reprize. Knjigu je izdao zagrebački Profil.

Bez reprize nije samo kronika zagrebačke televizije u zadnjoj trećini dvadesetog stoljeća. Bez reprize je i prilično zabavan prikaz zagrebačkog društvenog i političkog života, osobito onog njegovog dijela koji se odvijao u restoranima.

Miroslav Lilić doslovno je živio u restoranima. Lilić je često zatvarao restorane negdje u zoru, dugo poslije završetka službenog radnog vremena. Njegovi prikazi ondašnje zagrebačke društvene scene u najvažnijim i najpopularnijim gradskim restoranima prilično su duhoviti, ali i precizni, s bezbroj detalja o gostima i vlasnicima.

Lilić je osobito iscrpno opisivao atmosferu i goste u Tiffanyju pokojnog Miće Carića, Dragecu i Muzeju pokojnog Drage Vukušića i Phoenixu pokojnog Vebi Velije. Budući da vlasnici ta četiri za zagrebački javni život esencijalna restorana više nisu živi, Lilićeva knjiga Bez reprize jedini je relevantni pisani prikaz zagrebačke restoranske pozornice u sedamdesetim, osamdesetim i početkom devedesetih godina. Utoliko je veliki televizijski novinar Miroslav Lilić trajno zadužio hrvatsku gastronomiju.

Fotografija/YouTube Screenshot

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Umro je popularni TV voditelj Miroslav Lilić, čovjek koji je doslovno živio u zagrebačkim restoranima

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min