Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Rose Markus iz 2022. ulazi u red najboljih dalmatinskih rosea koje smo probali

Projekt Markus, iza kojeg stoje kanadski financijaški bračni par Young i hrvatski enološki bračni par Jeličić, jedan je od najambicioznijih novih pothvata na dalmatinskoj vinskoj sceni. Markus je naslijedio ime od garažističke zagrebačke vinarije koja je punila male kolekcije prilično traženih Dingača i babića. Novi Markus, sa sjedištem u Splitu, ima puno širi portfolio u kojem se, među mladim vinima, posebno ističe Rose iz 2022. godine.

Rose Markus napravljen je od syraha, grenachea i malo cabernet sauvignona iz Nadina kraj Zadra. Nadinski su vinogradi već desetak godina čuveni po izvrsnoj kvaliteti koju ondje postižu klasične francuske sorte. Iz Nadina, primjerice, dolazi veoma cijenjeno vino Tvoja krv i moja, koje odlično stari. Rose Markus vinificiran je u modernom provansalskom stilu: otmjena blijedo-ružičasta boja, puno svježine i voćno-herbalni aromatski sklop.

Međutim, dodatna vrijednost rosea Markus jest njegova supstancijalnost. Premda se jako lako pije, Rose Markus iz 2022. godine posjeduje dovoljno jako tijelo da bi mogao izvrsno funkcionirati i u gastronomskim restoranima. U vrlo dobroj trogirskoj konobi Trs sjajno se složio s nizom različitih malih jela, od tartara od gofa s ježincem, preko tatakija od tune, sve do janjećih kroketa; ovo zadnje nas je uistinu iznenadilo. Jela poput ljetnih salata, parmigiane, pizze, burgera i klasičnog roštilja ovdje se podrazumijevaju.

Markusov Rose intenzivno miriše na ljetno crveno voće, s nešto herbalnih, svježih elemenata i blagim dodirom papra. Na nepcu je pun slatkog ljetnog voća, s dugim, zaokruženim okusom, dobrom kiselinom i školskom, preciznom strukturom. Markusov Rose, koji ima 12,5 posto alkohola, spada među najbolja dalmatinska ružičasta vina, skupa s Toljevim Saints Heelsom i Miloševim Stagnumom R. Zanimljivo je da se sva tri vina žanrovski i organoleptički razlikuju. Rose Markus prvorazredan je novi protagonist na rastućoj sceni hrvatskih rosea.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Rose Markus iz 2022. ulazi u red najboljih dalmatinskih rosea koje smo probali

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min