Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

OVO JE TEK POČETAK Nakon što ih je oteo, Putin je Danone i Carlsberg predao čečenskom silniku Kadirovu i oligarsima braći Kovalčuk

Vladimir Putin u nedjelju je dekretom naredio zapljenu ruskih podružnica Danonea i Carlsberga, ruskih operacija nakon što su ruski biznismeni bliski Kremlju iskazali interes za imovinu, piše Financial Times pozivajući se na ruske izvore. 

Ruska vlada je u utorak direktorom Danonea imenovala čečenskog ministra poljoprivrede Jakuba Zakrijeva, a za direktora Carsbergove podružnice Baltika Pivovare Taimuraza Bolojeva. Zakrijev je bliski suradnik čečenskog silnika Ramzana Kadirova, dok je Bolojev navodno blikaz oligarskima Juriju i Mihajlu Kovalčku. Braća Kovalčuk, pripadnici Putinova najužeg kruga, već su govorili da su zainteresirani za Baltika pivovare, koje se nalaze u njihovom rodnom gradu Sankt Peterburgu, piše Financial Times. Braća Kovalčuk i Kadirov s enturažom su pod zapadnim sankcijama.

Nacionalizacija ruskih podružnica Danonea i Carsberga smatra se uvodom u veliku raspodjelu strane imovine Putinovim lojalistima, kao odgovor na zapadno neprijateljstvo prema Rusiji, a Putinu je vrijeme i da ponovno nagradi one koji su mu ostali odani u problemima koje mu je donijela invazija na Ukrajinu. “Ovo je zapravno nova preraspodjela bogatstva” za Putinov krug, citira Financial Times ruskog oligarha koji Putin poznaje desetljećima.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, sin Putinovog šefa sigurnosti Nikolaja Patruševa (znaju se od 70-tih kad su radili za KGB), navodno je imao  ključnu ulogu u otimanju Danoneove i Carsbergove imovine u Rusiji. “Ministar želi tamo postaviti svoje ljude da preuzmu kontrolu nad poslovanjem,”, tvrdi jedan od izvora Financial Timesa. Citiraju i Aleksandru Prokopenko, bivšu dužnosnicu ruske centralne banke koja sada radi za Carnegie Centar za Rusiju i Euroaziju, koja tvrdi da apsolutno ničija zapadna imovina više nije sigurna u Rusiji. Moskva sada može “oduzeti imovinu strancima i dati je režimskim ljudima,” kaže Prokopenko, “Ovo je signal da se može sve. Ako možete oteti imovinu (Danoneu i Carsbergu), možete i drugima”.

Tisuće zapadnih kompanija nastavilo je poslovati u Rusiji nakon početka invazije na Rusiju. Neke, poput McDonald’sa, KFC-a, Dr.Oetkera, Starbucksa i Tetrapaka, potpuno su napustile Rusiju i prodale imovinu. Neke, poput Burger Kinga, Barry Caillebauta, Barille, Red Bulla,Hippa,Domino’sa, Subwaya, Coca Cole, Pepsija i drugih, obustavile su poslovanje i investicije u Rusiji, neke pripremaju prodaju imovine, možda i prekasno, dok neke samo čekaju da vide kako će se razvijati situacija u Rusiji. (podaci o statusu zapadnih kompanija preuzeti su s aktivističke stranice LeaveRussia.org

Poslovanje zapadnih kompanija u Rusiji isprva je bilo relativno jednostavno, piše Financial Times. no uvjeti su vremenom postali teški i nepredvidljivi, posebno nakon invacije na Ukrajinu. Kompanije Kremlju moraju predočiti odobrenje vladinog pododbora, prodavati dionice za 50 posto tržišne vrijednost i uplaćivati 10 posto prometa u ruski proračun. Putin je u travnju naredio zapljenu podružnica njemačkog Unipera i finskog Fortuma, energetskih kompanija i na njihovo čelo postavila menadžere Rosnjefta, državne naftne kompanije koju vodi Putinov oligarh Igor Sečin. D

va mjeseca kasnije, Putin je donio zakon kojim se dopušta otimanje imovine zapadnih kompanija koje se smatraju “zlima”. Tvrtke koje se ne pridržavaju ruskih pravila “spadaju u kategoriju zlih tvrtki”, izjavio je u lipnju Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. “Opraštamo se od tih tvrtki. A što ćemo učiniti s njihovom imovinom naša je stvar.” Početkom srpnja Putin je naredio istragu o korporaciji Mars, koju optužuje da je financijski pomagala ukrajinsku vojsku. 

Ruske vlasti nisu objasnile zašto su zaplijenile baš Danoneovu i Carsbergovu imovinu. Obje kompanije bile su visoko profitabilne i dobro vođene, pa se pretpostavlja da su bile među najpoželjnijima za podjelu oligarsima. Danone, jedna od prvih zapadnih kompanija koje su došle u Rusiju 90-tih i upravo je finalizirao prodaju svog biznisa u Rusiji spreman na gubitak od milijarde eura, objavio je da će “poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitio svoja dioničarska prava”.

Carlsberg je izvlaštenje nazvao neočekivanim i rekao da istražuje pravne mogućnosti. Prehrambene tvrtke zanimljive su oligarsima jer imaju stabilnu prodaju i profitne marže. U listopadu je čečenski biznismen Valid Korčagin preuzeo 21 posto bivšeg Starbucksa u Rusiji, koji sada posluje kao Stars Coffee. Još jedan prijatelj čečenskog vođe, reper Timur Junusov aka Timati, preuzeo je drugih 21 posto i postao njihovo zaštitno lice.

Carlsberg, koji smanjuje prisutnost u Rusiji još od Putinova napada na Krim, lani je najavio prodaju Baltika pivovara Arnestu, vodećem ruskom proizvođaču metalne ambalaže i aerosola, ali ne zna se što će sada biti s tim planom. Ono što se zna, jest da zapadne kompanije koje su se dvoumile trebaju li napustiti Rusiju nakon Putinova nasrtaja na Ukrajinu, sada možda neće moći otići ni da hoće, uz goleme financijske gubitke.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

OVO JE TEK POČETAK Nakon što ih je oteo, Putin je Danone i Carlsberg predao čečenskom silniku Kadirovu i oligarsima braći Kovalčuk

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min