Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Istarski maslinar na sudu priznao da je na prevaru izvukao 220 tisuća eura iz EU fondova. Nagodio se s tužiteljstvom pa neće u zatvor

masline-berba

Istarski poduzetnik, maslinar Ivan Kuftić, na sudu je priznao da je lažirao dokumentaciju kako bi oz EU fondova izvukao novac koji inače ne bi dobio, objavio je Telegram. Podsjetimo, Europsko tužiteljstvo u lipnju je podiglo optužnicu protiv Kuftića zbog prevare kojom je iz europskih fondova izvukao 220 tisuća eura potpora. Priču je prvi objavio Telegram.

Kuftić, koji osim maslinarskog OPG-a ima i obrt za prijevoz, istražiteljima je priznao da je varao na tenderu na poticaje iz EU fondova i opisao kako je to činio. Rekao je da mu je trebao novac za jeftiniju sadnju maslina. Potpore u principu funkcioniraju tako da onaj tko ih traži na natječaju mora dokazati da ima novca sam uložiti bar u dio investicije, a onda iz EU može dobiti uloženi novac natrag plus novac za dio investicije koji subvencionira EU. Omjeri, ritam isplate, dokumentacija koja se traži i kriteriji su različiti od natječaja do natječaja.

Kad se javio na natječaj 2015. Kuftić nije mogao dokazati da ima novca za investiranje u sadnju maslina ni da može dobiti kredit, a nije to mogao dokazati ni na novom natječaju pa je odlučio lažirati dokumentaciju. Falsificirao je račune za sadnju maslina i potvrdu porezne da ne duguje porez. Kao dokaz da će imati novac za sufinanciranje sadnje sastavio je lažno pismo namjere malteškog fonda LandOverseas. Svjedoci iz fonda u istrazi su rekli da nikad nisu izdali pismo namjere Kuftiću i da se, uostalom, ne bave davanjem kredita. Sve krivotvorine Kuftić predao je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju a oni su mu odobrili potporu i isplatili dio novca kao bespovratna sredstva. Projekt: Podizanje nasada maslina i nabavka poljoprivredne mehanizacije i opreme. Iznos: 220 tisuća eura.

Čim mu je odobren novac, Kuftić je promijenio podizvođače. Račune su počele izdavati firme koje je kontrolirao. Sam je ispisao račune Obrta Garden Art koji zapravo nije trebao ništa raditi i Capital solutiona d.o.o, prijateljeve tvrtke koju je praktički vodio Kuftić. Cijene radova bile su napuhane. Kuftić je sada na sudu priznao prevaru i s europskim se tužiteljstvo mnagodio na 11 mjeseci rada za opće dobro i 200 tisuća kuna, odnosno 26.512 eura novčane kazne. U fond je vratio gotovo 1,7 milijuna kuna koje su mu bile isplaćene za potpore. Nagodbom je izbjegao kaznu do 10 godina zatvora propisanu za ovakve prevare.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Istarski maslinar na sudu priznao da je na prevaru izvukao 220 tisuća eura iz EU fondova. Nagodio se s tužiteljstvom pa neće u zatvor

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min