Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

CHILI REVOLUTION Batak je možda prvi zagrebački restoran koji poslužuje pečene ljute feferone kao samostalno jelo

U Kataloniji i u Baskiji, kao i u drugdje u Španjolskoj, milijun restorana i tapas barova nude piquillo papričice kao obvezno ljetno predjelo. Piquillo peppers serviraju se u velikom dubokom ili plitkom tanjuru, često s umakom romesco. Piquillo je načelno sladak, ali se u skoro svakom tanjuru nađu tri ili četiri vrlo ljute papričice.

Piquillo je jednako popularan kao španjolska tortilja, bikini sendvič ili pršut iberico. Piquillo simbolizira iberijsko narodno gastronomsko ljeto. Sve što vam treba uz piquillo jest dobro maslinovo ulje i krupna sol, po mogućnosti cvijet soli. Batak, najveći hrvatski restoranski lanac, svaku novu sezonu označava prigodnim jelima, bilo da je riječ o šparogama s roštilja, juhi od graška ili juhi od bundeve.

Ovog je ljeta Batak napravio korak dalje, jer je srpanj, kolovoz i rujan odlučio obilježiti pečenim ljutim feferonima. U redu, pečeni ljuti feferoni standardni su prilog ili salata u roštiljarnama leskovačkog stila, gdje ih pečenjari koji ne znaju ništa o alicinu nemilosrdno kontaminiraju sirovim češnjakom. No, koliko nam je poznato, nitko u Zagrebu dosad nije servirao pečene ljute feferone kao samostalno jelo. Batak, koji se uz niz zagrebačkih podružnica proširio na Pulu i Rijeku (uskoro se treba otvoriti i Zadar) od ovog tjedna gostima nudi dosta radikalnu, ali veoma ukusnu varijantu ljetnih pečenih paprika. Koje su blago do srednje ljute.

Ako naletite na žuti pečeni feferon, morate se pripremiti na tajlandsku razinu ljutine, s ponešto suza. U porciji dolazi šest velikih pečenih feferona koji snažno mirišu po ljetu, kapsaicinu i dimu, i koji se prirodno slažu s Batkovim mesima s roštilja.

Pečene feferone možete naručiti kao samostalno predjelo ili kao prilog uz niz Batkovih roštiljskih specijaliteta. Zaista nam nije jasno zašto se nitko drugi u Zagrebu dosad nije sjetio posluživati pečene ljute feferone kao jelo za sebe. Riječ je o najprirodnijem pristupu sezonskoj hrani (nije nam, također, jasno zašto gotovo ni jedan zagrebački restoran ne servira pečeni ili kuhani kukuruz šećerac kao prilog; food cost je beznačajan, a okus veličanstven).

Osim pečenih svježih feferona, Batak je u sredinu ljeta ušao i s gurmanskim ćevapima. Bez obzira na često korišteno ime, radi se o zaista novom, prilično elaboriranom pristupu standardnoj roštiljskoj ponudi. Gurmanski ćevapi sastoje se od miješanog mljevenog mesa; ćevapi se poslužuju s umakom od pečenih paprika i s dvije vrste pikantnih čilija. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

CHILI REVOLUTION Batak je možda prvi zagrebački restoran koji poslužuje pečene ljute feferone kao samostalno jelo

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min