Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jeste li znali da imate oko 0,13 posto šanse da u restoranu dobijete divljeg jadranskog brancina?

Branko Šuljić, najbolji hrvatski ribarski komentator, jučer je u Novom listu objavio službene statističke podatke o ulovu ribe u Hrvatskoj u 2022. godini. Podaci su očekivani. Ulov je neznatno, za 156 tona manji nego 2021, financijski su rezultati bolji nego 2021. a u ukupnoj strukturi ulova uvjerljivo dominira srdela, koje bi se lovilo i mnogo više da nije lovostaja. Jedan podatak iz ribolovnih statistika, međutim, baš bode oči.

Državni statističari tvrde da je lani ulovljeno samo 13 (trinaest) tona brancina. Nasuprot tome, hrvatske su marikulture lani uzgojile nešto više od 10.000 tona brancina. Hrvatskom uzgoju treba dodati i stanovite količine uvoznih uzgojenih brancina, koje prodaju razni hrvatski distributeri hrane: radi se najčešće o velikim francuskim brancinima, koji se pripremaju i u mnogim skupim jadranskim restoranima, premda ti restorani uglavnom ne žele priznati da je riječ o uvoznoj ribi.

E sada, ako usporedimo trinaest tona ulovljenih divljih brancina s više od deset tisuća tona uzgojenih brancina, gosti hrvatskih restorana imaju, simbolički govoreći, otprilike 0,13 posto šanse da pojedu divljeg brancina. Ovo je zaista simbolička računica, jer gospodin Šuljić s pravom upozorava da je brojka od 13 tona ulovljenih brancina premala naprosto zato što se ulov oborite ribe često ne prijavljuje. S druge strane, vrlo mnogo uzgojene ribe se izvozi.

No, bazični su odnosi nesporni; uzgojenih je brancina na hrvatskom tržištu upravo neusporedivo više od divljih, a divlji predstavljaju minimalni, statistički zanemarivi segment ukupne ponude brancina. Što opet znači da u sasvim malo hrvatskih restorana, poput Plavog podruma i Marine, možete biti sigurni da ćete zaista dobiti divljeg jadranskog brancina. Dobra je strana priče o stvarnom stanju tržišta brancina u Hrvatskoj u tome što je dio uzgojenih brancina, osobito onih s oznakom ikejima, zaista prilično visoke kvalitete. Ali, još jednom želimo ponoviti da gosti velike većine hrvatskih, a osobito jadranskih restorana ne trebaju maštati da će tijekom ljeta na moru jesti svježu i divlju jadransku bijelu ribu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Jeste li znali da imate oko 0,13 posto šanse da u restoranu dobijete divljeg jadranskog brancina?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min