Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Lugana vinarije Allegrini spada među uzbudljivije tajne talijanske vinske industrije

allegrini-lugana-fb

Lugana se ubraja među manje vinske apelacije u sjevernoj Italiji. Smještena blizu Verone kraj jezera Garda, Lugana obuhvaća oko 2500 hektara vinograda. Ta bi se površina uskoro mogla smanjiti za 200 do do 250 hektara zbog izgradnje nove željezničke pruge koja prolazi kroz Luganine vinograde.

Lugana je najpoznatija po bijelim vinima napravljenima od pomalo misterioznog grožđa turbiana. Turbiana se, naime, do 2008. godine smatrala dijelom obitelji trebbiano.  Trebbiano je notorna sorta koja u Italiji daje mnogo bezveznih i tek ponešto vrhunskih vina (Eduardo Valentini uvjerljivo je najbolji proizvođač) dok se u Francuskoj pod imenom ugni blanc, koristi kao glavna sirovina za konjak.

lugana-allegrini-id

Prije petnaestak godina DNK analize ustanovile su da turbiana nema nikakve veze s trebbianom. Pa se idućih desetak godina mislilo da je turbiana zapravo verdicchio, čuveno grožđe koje daje genijalna i podcijenjena vina u regiji Marche na talijanskoj jadranskoj obali. Na pojedinim službenim talijanskim web stranicama posvećenima vinu i danas možete pročitati kako je verdicchio glavna sorta u Lugani. Ali, nije.

Prije tri ili četiri godine DNK analize pokazale su da turbiana definitivno nije verdicchio. I tako je turbiana napokon dobila status samostalne vinske sorte, a Lugana DOC dobila je neupitno autohtono vino. Vina iz Lugane prvi je u Hrvatsku uvozio zagrebački Vivat. Radilo se o buteljama veoma dobre vinarije i Ca Dei Frati.

Ovih smo dana probali Luganu iz 2022. proizvedenu u čuvenoj povijesnoj vinariji Allegrini. Allegrini je jedna od najpoznatijih komercijalnih vinarija u Valpolicelii, koja proizvodi izvrsni, ne baš jeftini klasični amarone, ali i široko prihvatljivi, beskrajno šarmantni soave. Allegrinijeva Lugana lijepo je ljetno vino, puno aroma bresaka, marelica, nektarina i krušaka, s visokom kiselinom, naglašenom svježinom i zaokruženim okusom, koji na kraju pruža malo ugodne, distinktivne gorčine.

Allegrinijeva Lugana spada među originalnija bijela ljetna vina na hrvatskom tržištu. Luganu možete piti samu, ali se odlično slaže s puno ljetnih i ponešto zimskih jela. Riječ je, među ostalim, o veoma korisnom restoranskom vinu, jer za prihvatljiv novac mijenja karakter konvencionalnih vinskih karti. 

Gastro preporuka Ovo elegantno, hrskavo-uljasto vino trebalo bi piti uz sirove školjke uključujući i kamenice, sirove ili pohane kozice, lagani sushi, ceviche, tartar i carpaccio od bijele ribe, carpaccio od ljetnog povrća ili klasične ljetne salate poput Niçoise. Skuta i mladi kozji sir također dobro funkcioniraju. Kad temperature padnu ispod trideset, Luganu probajte uz zapečene slane štrukle

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Lugana vinarije Allegrini spada među uzbudljivije tajne talijanske vinske industrije

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min