Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

LISTA ZA ŽEDNE Devet najboljih mladih malvazija iz 2022. godine

rossi-malvazija-2022

Scena istarskih malvazija dramatično se mijenja. Stilski model mlade, lakopitke, umjereno alkoholne malvazije s puno rasplesanih voćnih i herbalnih nijansi polako izlazi iz trenda. Takav model malvazija zamjenjuju ambicioznija vina, dizajnirana da traju više godina.

Sušna berba 2022. dodatno je promijenila očekivani aromatski profil mladih malvazija: Matoševićeva bazična Alba prvi put u četvrt stoljeća poseduje note tropskog voća, što gospodin Matošević nije želio, ali nije uspio izbjeći. Slično vrijedi i za niz drugih vina, koja su se odmakla od svojih osnovnih stilskih postavki. Jasno je da je istarska malvazija, najprodavanije hrvatsko restoransko vino koje će i ove godine kod distributera nestati do rujna, pred značajnim raskrižjem.

S jedne strane, ljeto i turisti traže mlada jednostavna i lagana vina. S druge strane, ambiciozni vinari pokušavaju proizvoditi vina koja zadržavaju šarm mladih malvazija, ali imaju dubinu i kompleksnost potencijalno velikih vina; najbolji su takvi primjeri Kozlovićeva Selekcija i Damjanićeva Justina, blizu je Medein Montiron.

S treće strane, u Istri postoji i više od nekoliko falsifikatorskih vinarija, koje proizvode mlade malvazije s velikim udjelom slavonske graševine i bijelog pinota, i koje duboko kompromitiraju autentičnost istarskog vinarstva. Nadalje, tržište maceriranih malvazija sve je značajnije, s više sad već definitivno dokazanih vrhunskih vina, poput Dobravčeve Simfonije i Simminora, Tomazova Sesto Sensa i Fakinove La Prime. Tek treba vidjeti što će biti s kultnim Claijevim Sv. Jakovom budući da Giorgio Clai više ne radi u vinariji koja nosi njegovo ime. U svakom slučaju, industrija malvazije upravo burno fermentira.

Nadamo se da će ishod sadašnjih traženja i eksperimenata voditi prema atraktivnijim mladim vinima, koja će svaki odgovorni vinar moći ponosno prezentirati i za tri ili četiri godine. Evo kratke liste najboljih mladih malvazija kojima možete utažiti žeđ ovoga ljeta, ali i koje možete piti uz šanpjera, trilje ili škampe.

1. Fakin, Malvazija 2022, Motovun

Marko Fakin ove je godine na tržište pustio dosad svoje uvjerljivo najbolje mlado vino. Koje, međutim, nije uspjelo osvojiti zlato na Decanteru. Poslije šest godina, Marko Fakin ostao je bez zlatne Decanterove medalje. Razlog je vrlo jasan. Fakin je hrabro napustio dosadašnji pobjednički model. Fakinova mlada Malvazija zadržala je šarmantni, cvjetno-voćno-herbalni karakter svježih jednosezonskih vina, ali je postala mnogo čvršća i strukturiranija, s kompleksnom teksturom. Suci nisu očekivali ovakvu verziju mlade malvazije. Fakinova Malvazija iz 2022. mogla bi se, međutim, pretvoriti u obrazac za novu generaciju mladih malvazija.

2. Rossi, Malvazija 2022, Vižinada

Braća Rossi proizvela su klasičnu mladu malvaziju, laganu, rasplesanu i raspjevanu, s puno cvijeća i voća i s tipičnim, blago gorkim, bademastim završetkom. Malvazija Rossi osvojila je zlatnu Decanterovu medalju; riječ je o jedinoj mladoj malvaziji s ovogodišnjim Decanterovim zlatom.

3. Benvenuti Malvazija 2022, Motovun 

Benvenuti su također vinificirali konvencionalnu mladu, šarmantnu malvaziju, koju je genijalno piti na današnjih plus 35 ili sutrašnjih plus 37. Riječ je o tehnički perfektnom vinu, sa svim onim značajkama koje su malvaziju učinile ekstremno popularnom.

4. Kadum, Malvazija 2022,  Poreč

Malvazija Kadum, na kojoj je radio Milan Budinski, utjelovljenje je tipičnih mladih, svježih, cvjetno voćnih malvazija koje šarmiraju na prvi miris i prvi gutljaj. Kadum je pobijedio na Vinistri, u kategoriji mladih malvazija.

5. Bastian, Malvazija 2022, zapadna Istra

Bastian, projekt pokrenut prije tri godine u kojem također sudjeluje veliki enolog Budinski, ujedinjuje značajke veselih mladih malvazija sa strukturom ozbiljnih vina koja mogu trajati godinama. Bastian je u prva dva nastupa na Vinistri osvojio dvije zlatne medalje.

6. Radovan, Malvazija 2022, Višnjan

Franko Radovan zapravo je neupitni šampion istarskih sauvignona; jedino se Frankovićev Sauvignon može mjeriti sa Radovanovim. No, i Radovanova mlada Malvazija neodoljivo je šarmantna.

7. Poletti, Malvazija 2022, Višnjan

Polettijeva mlada vina traju dvadesetak godina. Zasad nam je teško procijeniti pravi značaj berbe 2022. No, s obzirom na dugogodišnja iskustva s dozrijevanjem Polettijevih vina, čini nam se da su njegove malvazije veoma dobar primjer mladog svježeg vina koje se s godinama pretvara u nešto puno kompliciranije i zahtjevnije.  

8. Malvazija Festigia 2022, Istra 

Agrolaguna posjeduje više od 600 hektara vinograda u raznim istarskim vinogorjima, pa si može dozvoliti luksuz da i u teškim berbama poput 2022. izvuče poželjni profil najvažnijih svojih vina. Malvazija Festigia iz 2022, koja je osvojila zlato na Vinistri, istodobno je svježa, lagana i bogato kremasta, zahvaljujući sur lieu i optimalno zrelom grožđu.

9. Veralda, Malvazija Xtriana 2022, zapadna Istra

Ovdje smo već na jako rubnom području. Obitelj Visintin proizvela je jednu od neprijeporno najboljih malvazija u lanjskoj berbi, ali Xtriana, baš kao ni Cattunarove Četiri zemlje, nema puno veze s mladim malvazijama. Radi se o dugoj, linerarnoj, bogatoj i punoj malvaziji, koja se prodaje već sada ali bi trebala trajati najmanje pet do sedam godina. Xtriana ima visoku i versatilnu gastronomsku vrijednost.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

LISTA ZA ŽEDNE Devet najboljih mladih malvazija iz 2022. godine

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min