Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

SLUČAJ TOFUNEZA Nema ništa gore nego kad zdrava hrana podsjeća na lošu nezdravu hranu

ekozona-tofuneza

Kod tofuneze, majoneze od tofua, koju na tržište stavlja zagrebačka Biovega, susrećemo se s dva teža problema. Prvo je konceptualne naravi.

Ne vidimo zašto bi se veganska i vegetarijanska proizvodnja hrane nužno temeljila na imitacijama neveganske i nevegetarijanske hrane.

U redu,golemi globalni uspjeh  plant based burgera i drugih imitacija životinjskih proteina pokazuje da mnogo ljudi želi jesti baš takvu hranu, ali, svejedno, mislimo da je puno kreativnije i zahvalnije pokušati koncipirati prava veganska jela, a ne veganske verzije tradicionalnih proizvoda prehrambene industrije.

No, recimo da je tu riječ o filozofskom pitanju, o kojem postoji tisuću raznih mišljenja i o kojem će se raspravljati još barem pedesetak ili više godina, bez zajedničkog zaključka.

Drugi je problem organoleptički. Kad je riječ o okusima i teksturi, Tofuneza, koja dakle spada među veganske imitacije tradicionalnih industrijskih prehrambenih proizvoda, nešto je apsolutno grozno, što bi trebalo izbjegavati iz veće daljine.

Tofuneza je veganska verzija majoneze, koja se bazira na tofuu i hladno prešanom suncokretovom ulju. Tofuneza još sadrži svježi limunov sok i dijonski senf.

U stvarnosti, limun se uopće ne osjeti, senf se osjeti u vrlo dalekim nijansama, dok je jedino što zaista osjetite strahovito težak okus tupe masnoće, koji izaziva instantnu mučninu.

Tofuneza je po okusu usporediva s najgorim majonezama iz hrvatskih supermarketa, samo je još malo teža i bljutavija.

Kad je pak riječ o teksturi, tofuneza na jeziku ostavlja neugodni masni film, kojeg se teško riješiti i uz vrlo  bijelo vino viših kiselina. Nama je trajao desetak minuta, usprkos dvije čaše vibrantnijeg međimurskog sauvignona.

Tofuneza, koja nije ni osobito zdrava (sadrži 462 kalorije na 100 grama) ogledni je primjer neuspjele veganske imitacije konvencionalne industrijske hrane. Tofunezu smo kupili u dućanu Bio&Bio na Kvaternikovu trgu u Zagrebu.

Srećom, u istoj smo trgovini kupili i izvrsne 0Cleaspring pločice od algi s čilijem, prepune joda, koje su nam pomogle da zaboravimo groznu Tofunezu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

SLUČAJ TOFUNEZA Nema ništa gore nego kad zdrava hrana podsjeća na lošu nezdravu hranu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min