Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Sauvignon Blanc zapravo je najbolje vino bujske obiteljske vinarije Franković

frankovic-sauvignon

Ovaj naslov može zvučati jako neobično. Frankovići su, naime, prije mjesec dana dobili zlatnu Decanterovu medalju za svoj passito muškat Luna d Oro, koji smo prije mjesec dana probali u njihovoj simpatičnoj i popularnoj oštariji Rondo u centru Buja.

Luna d’Oro definitivno je briljantan i zaslužuje zlato. No, Luna d’Oro proizvodi se jednom u nekoliko godina, i to u minijaturnim količinama. Frankovići su, također, dobivali međunarodna zlata i srebra za malvaziju Koronu, koja je moćna i raskošna ali po našem mišljenju sadrži previše utjecaja malog drva.

Prije otprilike šest godina Ivan Trbušić, upravitelj Esplanadinog Le Bistroa i čovjek koji autoritativno, dubinski poznaje hrvatska vina, prvi nam je put natočio Frankovićev Sauvignon. Frankovićev Sauvignon iz berbe 2016. bio je ozbiljno otkriće: dotad baš i nismo vjerovali u istarske sauvignone, jer je Istra navodno pretopla za sortu koja, navodno, voli hladnije terroire.

Kasnije su došli neodoljivi Radovanovi Sauvignoni i legendarna Matoševićeva Zelena Grimalda, vino koje je moglo postati svjetski šampion da ga naš redoviti kolumnist Ivica Matošević s originalnih 15 posto alkohola nije spustio na 13,5 pa je Zelena Grimalda osvojila samo srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Danas veoma dobre istarske sauvignone proizvode i Franco Cattunar i obitelj Pilato.

No, Frankovići su bili prvi ili drugi promotori vrhunskih istarskih sauvignona. S berbom 2022. Frankovići su se vratili u krug najboljih nacionalnih proizvođača sauvignon blanca. Sauvignon Franković iz 2022. godine u zadnja smo dva mjeseca pili barem dvadesetak puta. Katkad u istarskim konobama, katkad u istarskim gastronomskim restoranima, katkad u Esplanadi a zadnji put u nedjelju navečer kod kuće.

U svih dvadesetak kušanja ostali smo jednako zadovoljni njegovom izvanrednom svježinom, umjerenim, ne pretjeranim zelenim aromama i dubinom vina naizgled laganog tijela. Znamo, naravno, da ovo zvuči kontradiktorno. Međutim, Frankovićev Sauvignon iz lanjske berbe uspio je u onom zaista kompliciranom zadatku za mnoge bijele sorte: kako relativno lagano, ultimativno svježe vino učiniti dubokim i kompleksnim.

Frankovićev Sauvignon, koji košta deset ili jedanaest eura, vjerojatno je najbolja vinska vrijednost za novac u cijeloj Istri. Lanjski je Sauvignon  definitivno najbolje vino obitelji Franković ne računajući gotovo nedostupni zlatni Decanterov passito Luna d’Oro. Frankovićev Sauvignon, koji sada vrijedi 92 do 94 boda, treba piti uz mladi grašak, mahune, rajčice, patlidžane, pečene i punjene paprike, artičoke, vrtne šparoge, kozji sir, riblji carpaccio, manje kozice, dagnje, vongole i kamenice. Razumije se, Frankovićev Sauvignon, kao i svaki vrhunski sauvignon, najbolje ide uz klasični rižoto.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Sauvignon Blanc zapravo je najbolje vino bujske obiteljske vinarije Franković

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min