Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

KRATKA LJETNA LISTA Pet najboljih zagrebačkih sladoledarnica i njihovi najslasniji sladoledi

Kad biste nas prije pet godina u četiri ujutro usred najdubljeg sna pitali za najbolji sladoled u Zagrebu, automatski bismo, u REM fazi, odgovorili Orijent. Nažalost, Orijent je uslijed vlasničkih promjena izgubio ugled najbolje sladoledarnice u gradu.

Dobra je vijest da se u Zagrebu, u međuvremenu, otvorilo nekoliko lokala sa zaista izvrsnim sladoledom. Što znači da sladoled više ne treba jesti u klasičnim slastičarnama nego u posebnim lokalima, koji obuhvaćaju više žanrova ili su specijalizirani samo za sladoled.  

1. aROMA Gelato Experience, Bogovićeva

aroma

aROMA je ove godine postala najveći lanac sladoledarnica u Hrvatskoj, s točno pedeset butika. Jedan je u centru Zagreba, a ostali po svim važnijim jadranskim destinacijama. aROMA proizvodi klasični talijanski gelato od vrhunskih prirodnih sastojaka. Bili smo u proizvodnoj hali, pa smo se uvjerili da se svježe marelice i breskve režu rukom i ubacuju u strojeve za proizvodnju sladoleda, i da se tone limuna cijede u sok koji postaje baza za možda najradikalniji aROMA gelato. aROMA nudi opširnu kolekciju okusa, od kojih su mnogi veoma sezonski. aROMA ovih dana seli proizvodnju u Ogulin, gdje otvara nekoliko desetaka novih radnih mjesta.

Najbolji sladoledi Limun s bosiljkom – oštri , gastronomski gelato za odrasle Dinja – čista, žuto-narančasta posveta ljetu i suncu, Pijemontski lješnjaci – bogati, raskošni, kremasti gelato za hedoniste 

2. Melt, Radićeva

melt-jagoda-vanilija

Melt je prije par godina naslijedio Orijent kao vodeća zagrebačka sladoledarnica. Melt je, ustvari, koktel i brunch bar u turističkoj zoni glavnog grada, ali baš su sladoledi njegova razlikovna specifična vrijednost. Osobito oni sezonski. Meltovi su korneti premali i nepraktični za njegove velike kuglice. Cijene su povoljne s obzirom na visoku kvalitetu. Danas smo dvije kuglice platili 3,70 eura.

Najbolji sladoled  Jagoda – granita od jagode puna ledenih kristala, ima dosta nevjerojatan okus zrelih  svježih jagoda. Slana tamna čokolada seksi je kontrast crvenoružičastim jagodama

3. Dino Galvagno za Boogie Lab, Kneza Borne

Ultrapopularni restoran, cafe i pekarnica Boogie Lab u Parku kneževa angažirao je chefa Dina Galvagna da kreira njihovu liniju sladoleda Ice, Ice Baby. Sladoledi su predstavljeni prije desetak dana. Čini se da su postali prilično popularni.

Najbolji sladoled  Gentleman’s Popsicles – štapić s whiskeyem od raži i duhanom vjerojatno je najoriginalniji i najopakiji sladoled u Hrvatskoj. Preporučujemo uz zeleni Knob’s Creek ili 101 Proof Wild Turkey.

4. Le Kolač, Branimirova 

Robert Hromalić, jedan od najkreativnijih hrvatskih pastry chefova, u svoj je novotvoreni Le Kolač u Parku kneževa uveo i selekciju sladoleda. Hromalićevi se sladoledi serviraju u jako obilnim porcijama, pa mogu funkcionirati kao samostalni deserti, ili kao slatka zamjena za konvencionalni ručak. Hromalićevi su sladoledi tehnički savršeni. Vidi se da se Robert Hromalić školovao u Parizu, i da bi mogao predavati bilo gdje u Hrvatskoj i regiji.

Najbolji sladoled Tamna čokolada – Hromalićev je čokoladni sladoled uvjerljivo najbolji, najraskošniji, najkremastiji najsvilenkastiji u Zagrebu, s vrlo dugim završetkom. Preporučujemo uz ozbiljno zadimljene maltove, poput Lagavulina ili Ardbega. Ili uz vrhunski konjak, po mogućnosti XO.

5. Torterie Macaron, shopping centri

Torterie Macaron prvi s hrvatski brend visokokvalitetnih zanatskih sladoleda koji je stigao u supermarkete (slijedio ih je Croccantino). Torterie Macaron svoje popularne svježe sladolede prodaju i na kuglice u svojim slastičarnicama.

Najbolji sladoledi Pistacija – ekstremno veliki udjel paste od pistacija tajna je jednog od najdekadentnijih sladoleda koji se mogu kupiti u nas. Malina – uzorni voćni sladoled sa čistim, koncentriranim osvježavajućim okusom svježih malina Mango – jedan od rijetkih, možda i jedini sladoled rađen od svježeg zrelog manga dostupan u Hrvatskoj.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

KRATKA LJETNA LISTA Pet najboljih zagrebačkih sladoledarnica i njihovi najslasniji sladoledi

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min