Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Afrička svinjska kuga stigla je u Hrvatsku. Prvi slučajevi potvrđeni su u Gunji i Rajevu selu

svinje

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dvije farme na području Gunje i Rajevog sela. Riječ je o dva manja imanja čiji su vlasnici svinje držali na otvorenom.

Državna Veterinarska inspekcija je zabranila premještanja svinja, naredila obaveznu dezinfekciju i korištenje zaštitne opreme na zaraženim imanjima. U tijeku je određivanje mjera kontrole, dio svinja će biti usmrćen a treba odrediti i zonu ograničenja i prikupiti epidemiološke podatke radi mogućeg širenja bolesti na druge lokacije. Svi poljoprivrednici koji drže svinje moraju se strogo pridržavati svih propisanih mjera i dodatnih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Ministarstvo poljoprivrede objavio je da je, svjesno sve većeg rizika od pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, dodatno pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja. Naredbom je propisana godišnja kategorizacija svih objekata najniže kategorije biosigurnosti kako bi se standardi podigli. S farmi ove kategorije zabranjeno je premještati svinje osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon provedenog veterinarskog kliničkog pregleda svinja.

Afrička svinjska kuga trenutno je prisutna u 46 zemalja na svijetu i širi se, što izaziva gubitke probleme u proizvodnji i trgovini svinjetinom i divljači. Velike nade polažu se u cjepivo, koje je u Vijetnamu upravo pred testiranjem.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Afrička svinjska kuga stigla je u Hrvatsku. Prvi slučajevi potvrđeni su u Gunji i Rajevu selu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min