Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Rebholzov spatburgunder gg R iz 2015. godine fantastičan je primjer njemačkog crnog pinota 

rebholz

Njemačka već dosta dugo, barem dvadesetak godina, relativno masovno proizvodi vrhunske crne pinote. Njemačka je, sasvim nedvojbeno, najbolji europski proizvođač crnog pinota iza Francuske. Iz regija Baden i Pfalz stižu vina koja katkad pobjeđuju čak i burgundske crne pinote: Decanter je prije sedam ili osam godina jedan pinot noir iz Badena proglasio najboljim na svijetu.

Oznaka gg, grosse gewachs, donekle je, ali samo donekle, slična francuskoj oznaci grand cru. Sva gg vina moraju biti suha, što je za njemačku vinsku industriju i dalje netipično. Rebholz je jedna od najuglednijih vinarija u Pfalzu. Rebholzovi vinogradi već su dugo u biodinamičkom uzgoju. Uz rizling, bijeli pinot i traminac, obitelj Rebholz uzgaja i crni pinot, spatburgunder.

Zanimljivo je da Rebholz puni pinot noir u boce za rizling. Linija gg R koja dolazi iz vinograda Sonneschein, prestižno je punjenje Rebholzova spatburgundera. Ovih smo dana probali berbu 2015. i ostali apsolutno fascinirani i iskreno oduševljeni. Na razini strukture i teksture, radi se o strahovito preciznom, strogom vinu s visokom kiselinom, piramidalnom arhitekturom i umjerenim, suzdržanim ali punim osjećajem na jeziku, sa sasvim tankim filmom zrelih tanina.

Bouquet je kompleksan, opet strog, graciozan , uravnotežen, s puno elemenata svježeg i maceriranog tamnog voća, zaokruženog toplim začinima i posve blagim dodirom dima. Svježina je besprijekorna i obećava da će ovaj genijalni njemački crni pinot trajati još dvadesetak godina.

Okus je također suzdržan, precizan, umjereno bogat, jako nijansiran između voćnih i vinskh elemenata i savršeno elegantan: ako vina doista možemo nazivati aristokratskim, Rebholzov spatburguder R iz 2015. godine, koji sada vrijedii više od 95 bodova, naprosto vrišti za tim atributom.

R treba piti uz ružičasto pečenu patku, biftek, divljač, plavu tunu i dobar losos. Ili uz jela visoke kuhinje koja ne sadrže previše kiseline. Ovo izvanredno vino, koje nije jeftino ali vrijedi svoju cijenu, uvozi Pago Croatia. Prodaje se u vinotekama Moments u Zagrebu i Splitu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Rebholzov spatburgunder gg R iz 2015. godine fantastičan je primjer njemačkog crnog pinota 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min