Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Drugi GROW du Monde, međunarodni festival graševine, održan je u Hrvatskoj pod imenom GO GROW

go-grow

GROW du Monde međunarodno je ocjenjivanje graševine, koje su osmislili Saša Špiranec, beogradski vinski novinar Igor Luković i Mađar Zoltan Gyoffry. Cilj GROW du Mondea jest međunarodna afirmacija graševine. Prvi GROW du Monde održan je lani u Petrovaradinu, da bi se ove godine preselio u Hrvatsku, pod imenom GO GROW.

GO dolazi od manifestacije Graševina Osijek. Tijekom GO GROWA organiziranog sredinom lipnja, grupa internacionalnih vinskih novinara i stručnjaka proputovala je svih pet slavonskih županija u kojima se uzgaja graševina i posjetila niz važnih vinograda i vinarija. Na ovogodišnjem ocjenjivanju GROW du Mondea Grand Prix je osvojila mlada graševina ZVB Collection iz 2022. češke vinarije Bzenec.

U kategoriji odležanih vina pobijedili su Iločki podrumi s Arhivskom graševinom iz 2008. Najboljom desertnom graševinom proglašen je TBA Welschriesling iz 2017. austrijske vinarije Sattlerhof, najboljom pjenušavom graševinom srpska Dina vinarije Vinum, a najboljom jantarnom graševinom Kora iz 2018. Kutjevačkih podruma. Hrvatske su graševine nagrađene s tri platinaste i 25 zlatnih medalja.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Drugi GROW du Monde, međunarodni festival graševine, održan je u Hrvatskoj pod imenom GO GROW

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min