Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Terraca Bar u Dramlju pokraj Crikvenice je šarmantni beach bar s vrlo dobrom hranom i fantastičnom ponudom prirodnih vina 

terraca-g

“Dosadio mi je rat race, htio sam se vratiti kući i pokušati nešto novo, laganije”, ispričao nam je Marijan, suvlasnik neobično ambicioznog beach bara smještenog na podjednako neobičnom mjestu i lokaciji. Marijan je jedan od povratnika u Hrvatsku. Živio je u Dublinu gdje je radio u Michelinovu restoranu koji se bavio vegetarijanskom kuhinjom, na poziciji front of house, odnosno menadžera sale.

“Bilo je i pokušaja u kuhinji na početnim pozicijama, ali nije išlo,” kaže. Marijan se u rodni Dramalj vratio prije otprilike godinu dana da se, kako sam kaže, udalji od stresnog života i odradi nekoliko poslova u lokalnim restoranima. “Strast su mi prije svega prirodna, funky vina, bilo je i pokušaja da uvedem nekoliko regionalnih vinarija poput Maurerea u restoran u Dublinu, ali ih nisam uspio uvjeriti.”

Sasvim slučajno na jednoj kavi, došao je do poznanika Dina s kojim je ušao u partnerstvo za Terracu. Marijan je zadužen za vina i salu, a Dino za kuhinju. “Situacija je trenutno jako teška, teško se dolazi do kvalitetne radne snage, problem je to svima pa i nama”, kaže Dino. Terraca nije zamišljena kao mnogi ostali beach barovi na našoj obali gdje se nude, ako bi baš bili pristojni, ispodprosječne pizze, tjestenine i grill. Dinov i Marijanov bar prije svega privlači pažnju ponudom prirodnih vina kakve se ne bi posramio ni puno veći vinski bar.

Iako još nema tiskanu listu jer je lokal otvoren prije doslovno par dana, na Marijanu se vidi entuzijazam kad mu neko spomene prirodna vina. Odmah počinje rasprava.  U Terraci se mogu pronaći etikete mnogih Slovenaca (Burja, Keltis), hrvatskih organskih vina (Hinuk, Barba, Vinas Mora), austrijskog biodinamičara Meinklanga i nešto šampanjaca. Za vrijeme našeg posjeta je bilo ekstremno vruće, ali na Marijanovu preporuku Keltisov Mario u trenutku nas je rashladio.

Terraca je hvalevrijedan projekt na gastronomski inače besprizornom području koje bi se moglo protegnu Paga ili čak Zadra. Pogledali smo i jelovnik, napravljen prema street food formatu, s ponešto zanimljivijih dodataka i laganih ljetnih  jela kako bi i trebalo biti u beach baru. Jelovnikom dominiraju lagane i osvježavajuće salate od piletine, hobotnice i povrća, plate, a među glavnim jelima zanimljivi su bagel s govedinom, riblja jela, pljukanci s bakalarom…

Budući da je bilo jako vruće htjeli smo pojesti nešto lagano pa smo se odlučili za kuglice sardina i lignjice, a uz to butelju odličnog Maurerova Crazy Luda. Sva jela su bila iznenađujuće fina, a posebno je dobra bila blitva koju poslužuju uz sardine. Prilično je zabavno sjediti na terasi Terrace, koja je jučer bila solidno popunjena. Iako je očigledno da je projekt još u povojima, Marijan i Dino odaju posebnu energiju i entuzijazam.

Neke stvari tek trebaju uspostaviti poput pisane vinske liste, vina na čaše, koktele, kao i neka zanimljivija jela koja imaju u planu. No i u ovoj početnoj fazi, Terraca je ambicioznija i bolja od velike većine dosadnih i blagorečeno zaboravljivih beach barova na našoj obali. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Terraca Bar u Dramlju pokraj Crikvenice je šarmantni beach bar s vrlo dobrom hranom i fantastičnom ponudom prirodnih vina 

by Luka Peranić time to read: 2 min