Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Rossi Malvazija iz 2022. koja je osvojila zlato na Decanteru, klasičan je primjer aromatičnog i šarmantnog mladog istarskog vina

rossi-malvazija-2022

Uzorke za finalnu verziju nove Malvazije braće Rossi prvi smo put kušali u njihovom podrumu u Vižinadi, u studenom ili prosincu lanjske godine. Činili su nam neobično svježi i mineralni za sušnu i vruću godinu, koja je mnoge druge malvazije odvela prema tropskim aromama i okusima, i širokim, kremastim teksturama.

No, Vižinada je jedno od onih privilegiranih vinogorja u Istri, koja izvrsno podnose ekstremno vrijeme. Zatim smo Rossijevu Malvaziju pili u živopisnoj rovinjskoj konobi Jure, uz šufigane lignje i ovećeg zubaca na žaru. Tada nam je ostavila sasvim drukčiji dojam: mineralnost i svježina ostali su na visini, no dominirala je razigrana voćnost.

Treći smo put Rossijevu mladu Malvaziju, koja je u međuvremenu osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama (riječ je o jedinoj mladoj malvaziji koja je ove godine dobila zlato) probali kod kuće, na zagrebačkih plus 34, izmjerenih na drugi dan ljeta. Zbog vrućine nismo imali snage jesti bilo što konkretno, pa smo uz vino narezali tek par feta Velog Jože. I sada, dva mjeseca poslije kušanja u Rovinju, Rossijeva Malvazija iz 2022. pokazuje iste glavne značajke kao u konobi Jure.

Arome su jako intenzivne, kreću od tipičnog bagrema, preko limuna, bergamota , smilja, lavande, i slatkog bosiljka, da bi kulminirale vrlo zrelim zelenim jabukama i naznakama mirisa pravih,ljetnih marelica. Tekstura nije odveć široka, što je za ovaj tip vina dobro, struktura je lagana ali ispravno izgrađena, dok je opći dojam jako šarmantan i veseo.

Sasvim je jasno zašto je nova Malvazija braće Rossi osvojila zlatnu medalju na najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju: ona reprezentira klasični, komunikativni  žanr mladih ljetnih vina, sa svim njihovim dražima. Ovdje je važno primijetiti da u berbi 2022. veći broj vodećih istarskih vinara nije želio ili mogao proizvesti tu vrstu mlade malvazije. Osim braće Benvenuti, čije mlado vino, neovisno od razlika između terroira Motovuna i terroira Vižinade, neobično asocira na Rossijevu mladu Malvaziju, skoro svi drugi ambiciozniji istarski vinari lani su proizveli stilski teža, kompliciranija vina: to osobito, vrijedi za Fakina, Matoševića, Coronicu i Festigiu.

Braća Rossi ostala su, pak, vjerna modelu izvorne mlade, lakopitke malvazije, koja je, eto, postigla sjajan uspjeh u Londonu i koja će se vjerojatno popiti do početka rujna (što je, naravno, šteta). Mladu Malvaziju Rossi treba točiti uz rblji carpaccio, riblji tartar, sve moguće školjke, od kamenica do kaneštrela i jakovskih kapica, uz manju bijelu ribu, ljetno povrće, sushi koji ne zadrži masnu tunu i jegulju, kao i uz većinu mekih i srednje tvrdih kravljih sireva.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Rossi Malvazija iz 2022. koja je osvojila zlato na Decanteru, klasičan je primjer aromatičnog i šarmantnog mladog istarskog vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min