Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Zagrebu su upravo otvorena još dva azijska restorana, vjerojatno 592. i 593. po redu

azijski-tkalca

Inflacija azijskih restorana u hrvatskom glavnom gradu uvjerljivo je nadmašila novčanu inflaciju u Hrvatskoj. Danas smo u Tkalčićevoj uočili još dva nova azijska lokala. Riječ je i Dragonu, sushi baru s curryjem koji po svemu sudeći ne nadmašuje format i ambicije fast fooda.

Dragon, primjerice, kuha pet vrsta tajlandskog curryja, ali svi su isti, crveni, bazirani na crvenoj curry pasti; mijenjaju se samo proteini i povrće. Riječ je o postupku tipičnom za fast food. Izbor vina također je fast foodovski, dok pivo dolazi iz Zagrebačke pivovare. Naposljetku, Dragon se hvali potrbušinom lososa, koja u slučaju norveškog uzgojenog lososa baš i nije najukusniji rez. Dragon je otvoren u sjevernom dijelu Tkalčićeve preko puta Batka.

A petnaestak metara prema Trgu bana Jelačića otvorio se Stars 57, koji se ponosi wokovima, bao bunsima ali i burgerima. Riječ je o prostoru preko puta Historyja gdje je prije par godina kratkotrajno radio neki drugi azijski restoran, koji nije bio posve loš. I tako danas, na parsto metara Tkalčićeve ulice, od Kaptol centra do Dolca, imamo najmanje devet azijskih restorana: Khalu, Bombay Grill, Dragon, Stars 57, Curry Bowl, Royal Indiju, Kung Fu Express, Wok by Matija i All Saints. 

Između pisanja i objavljivanja ovog teksta možda se otvori još koji. Slična je situacija u cijelom gradu: sushi, curry i wok postali su najpopularnija zagrebačka restoranska hrana. Volimo azijske kuhinje, i ne bismo se bunili da cijela ta divizija azijskih lokala nešto vrijedi. Nažalost, u većini slučajeva riječ je o lošim do groznim restoranima. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U Zagrebu su upravo otvorena još dva azijska restorana, vjerojatno 592. i 593. po redu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min