Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

USKOK OBJAVIO KAKO SU SE DILALE KUĆICE NA ADVENTU Milan Bandić je od kralja Adventa preko svog vozača primio 400.000 kuna mita

Uskok je danas u Zagrebu podigao optužnicu protiv Zdravka Krajine, bivšeg vozača pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Denisa Mohenskog poznatijeg kao kralj Adventa i Jelene Čeklić, činovnice gradske uprave odgovorne za davanje u zakup gradskih javniih površina.

Nakon istrage o skandalu s korupcijom na zagrebačkom Adventu, troje su optuženi za davanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti. Prema onome što je USKOK utvrdio u istrazi, Milan Bandić je osobno odlučivao tko će i po kojim uvjetima dobivati kućice i lokacije na Adventu, a cijeli se proces uvelike odvijao mimo natječaja i propisanih procedura, naravno u zamjenu za novac.

USKOK procjenjuje da je ovom koruptivnom poduhvatu isplaćeno više od 5 milijuna kuna mita, koji su prema dogovoru podijelili Krajina, Mohenski i Bandić, koji je, prema otpužnici, osobno primio 400 tisuća kuna mita. Novac mu je donosio njegov vozač.

Prema USKOK-u, stvar je bila organizirana jednostavno. Gradonačelnik, Krajina kao njegov lojalni suradnik i Mohenski kao organizator, dogovorili su se da će uspostaviti paralelni sistem za odobravanje zakupa javnih gradskih površina poduzetnicima i obrtnicima, uključujući kućice na Adventu, tako što će Krajina i Mohenski osnovati firme i obrte, te će firme i obrti od Grada dobivati pravo zakupa i dilati ga dalje po višestruko većim cijenama, a dobit će dijeliti s Bandićem.

Odobrenja zakupa je po Bandićevim nareenjima potpisivala trećeoptužena Jelena Čeklić. Ona je najbolje pozicije, unatoč velikom interesu drugih poduzetnika, u sistemu gradske uprave redovito rezervirala za firme pod kontrolom Krajine i Mohenskog. Dakle, ako ste htjeli unajmiti kućicu na Adventu, prije nego biste počeli skupljati dokumentaciju za prijavu na natječaj, Mohenski i Krajina već su imali te kućice, pa ste ih mogli dobiti ako ste ih skupo unajmili od njih.

Nakon rezervacija, posao Jelene Čeklić bio je osigurati potpise svih ostalih planova Povjerenstva u kojem je sjedila, zapravo im je prenosila Bandićeva naređenja. Povjerenstvo je ta dirigirana mišljenja i zaključke onda vraćao Bandiću i on ih je odobravao.

Osim gotovine, Bandić je za ovo pogodovanje primao i usluge, poput održavanja njegove vikendice za koje se brinuo Krajina, taksiranja Bandićeve obitelji u automobilima Grada i obavljanja manjih poslova za njega osobno, što je uključivalo i isporuku gotovine koju je kao mito slao Mohenski. Bandić je Krajini za prijenos gotovine dao proviziju od 10 posto, nešto više od 40 tisuća kuna.

S današnjim USKOKO-ovim priopćenjem priča o starom zagrebačkom Adventu polako se zatvara, čeka se naravno sudski epilog za optužene. Advent se pod novom gradskom vlasti već dvije sezone organizira po zakonu i propisanim procedurama, i nikad nije bio uspješniji. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

USKOK OBJAVIO KAKO SU SE DILALE KUĆICE NA ADVENTU Milan Bandić je od kralja Adventa preko svog vozača primio 400.000 kuna mita

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min