Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Prodaja Belja, Pika i Vupika pokazuje da Vlada nije spasila Agrokor nego ga, naprotiv, uništava 

fortenova-prodaja

Grupa Fortenova ovih je dana objavila da kreće u prodaju svojih poljoprivrednih poduzeća. Belja, Vupika i Pika Vinkovci. Fortenova mora pokrenuti prodaju tih velikih tvrtki da bi mogla refinancirati dugove, jer tako nalaže ugovor sa američkim fondom HPS, najvećim Fortenovinim kreditorom.

Kad je Agrokor upao u prevelike dugove, koji su prijetili stečajem i raspadom cijelog sustava, Vlada je oduzela najveću hrvatsku tvrtku Ivici Todoriću, da bi je faktički raspodijelila između ruskih banaka i američkog hedge fonda. Vlada se zatim godinama hvalila kako je, eto, uspjela spasiti Agrokor, koji se preimenovao u Fortenovu. Ta je tvrdnja, međutim, samo naizgled točna.

Točno je da su sačuvana radna mjesta, da Konzumovi dućani kao i većina tvrtki iz Agrokorova sustava i dalje rade, neke od njih vrlo uspješno. No, strateški govoreći. Vlada upropaštava Agrokor, o čemu zorno i definitivno svjedoči prodaja Belja, Pika i Vupika. Agrokor je bio najveći proizvođač hrane u regiji. Belje i Agrolaguna najbolji su veliki proizvođači hrane na području bivše Jugoslavije; njihovi proizvodi često dostižu vrijednost zanatskih delikatesa. Belje je i ozbiljno profitabilna tvrtka.

Prodajom Belja, Pika i Vupika, Fortenova ostaje bez poljoprivredne proizvodnje, dakle samog srca svog sustava. Prodajom poljoprivrednih tvrtki Fortenova se više manje pretvara isključivo u trgovca. A ako novi vlasnik Belja i njegovih dvadesetak tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta odlući reducirati, ukinuti ili rascjepkati poljoprivrednu proizvodnju, prodaja Belja može postati potez koji ozbiljno ugrožava vitalne nacionalne interese. U svakom slučaju, jasno je da poslije prodaje Belja Agrokor/Fortenova više neće postojati kao relevantan proizvođač hrane. Što znači da Plenkovićeva Vlada doista jest uništila Agrokor.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Prodaja Belja, Pika i Vupika pokazuje da Vlada nije spasila Agrokor nego ga, naprotiv, uništava 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min