Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

KAKO POPRAVITI RESTORAN U PET POTEZA Slučaj Starog kotača u Medulićevoj ulici

stari-kotac-meduliceva

U Starom kotaču u Medulićevoj ulici danas smo pojeli vrlo dobar, precizno pečeni medium rare biftek. Konobar, gospodin Vjeran, spada u malu grupu vrhunskih ugostiteljskih profesionalaca koji rade u roštiljarnama. No, ukupni je dojam ipak ispodprosječan.

Stari kotač čini previše pogrešaka da bismo ga mogli pozitivno ocijeniti. Te pogreške posljedica su neznanja, nemara, nerazmišljanja i lijenosti. Za pogreške su, naravno. uvijek najodgovorniji vlasnici. Uz malo više truda i učenja, greške koje su nam danas pokvarile ručak u Starom kotaču lako se mogu izbjeći. Evo kako popraviti restoran na primjeru Starog kotača u strogom centru Zagreba.

1. Biftek i sirovi luk

Zaista ne znamo što je bilo Kotačevoj kuhinji da nam je uz perfektno pečeni biftek servirala pola tanjura sirovog luka. Biftek i sirovi luk nikad ne idu skupa. Konkurentnim roštiljarnama poput Batka i Budweisera ni u ludilu ne bi palo napamet da uz steakove serviraju hrpu sirovog luka. Osim toga, tanjur je bio hladan: biftek se, stoti put ponavljamo , ne smije servirati na hladnom tanjuru. 

Rješenje problema Barem jedan kuhar Starog kotača trebao bi završiti bazični tečaj platinga u Aspiri ili kod Mike Alixa.

2. Kuhano vino

Stari kotač na čaše toči Syrah Korlat, što je jako dobro. Međutim, u ponedjeljak je u Zagrebu postalo jako vruće. A nitko se nije sjetio crno vino staviti u hladnjak. Pa smo umjesto vrhunskog dalmatinskog syraha dobili toplu juhu s okusom višanja, trešanja i papra.

Rješenje problema Poslati barem jednog konobara na prvi stupanj WSET-a.

3. Lepinja

Kotačeva lepinja toliko je grozna da je zagrijavanje na roštilju čini tek vrlo rubno jestivom. 

Rješenje problema Nabava lepinja i kruha kod neke respektabilne zanatske pekarnice. U Zagrebu ih je sve više.

4. Sirovi češnjak

Stari kotač servira vrlo fine, pečene, dosta ljute zelene feferone s puno sirovog češnjaka. Što znači da poslije ručka u Starom kotaču ne smijete otići ni na jedan poslovni sastanak ni približiti se svojim ukućanima. Barbarska navika serviranja sirovog češnjaka imanentna je leskovačkom roštilju , ali nam zaista nije jasno zašto bi se bilo koja zagrebačka roštiljarna toga trebala držati.

Rješenje problema Ako restoran već igra na češnjak neka ga ujutro polako ispeče u foliji u pećnici , pomiješa s maslacem i onda tu pastu servira uz pečene feferone.

5. Vrućina i sparina

Stari kotač ima i lijepi vrt koji je, međutim, zatvoren sa svih strana pa se ta terasa puna zelenila i cvijeća pretvara u dosta brutalnu saunu bez dovoljno zraka.  Stoga valjda u ponedjeljak za ručak Kotačeva terasa baš i nije bila prepuna, usprkos dobrom mesu i prijateljskim cijenama (biftek košta 22 eura) 

Rješenje problema Ventilatori i raspršivači vode

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

KAKO POPRAVITI RESTORAN U PET POTEZA Slučaj Starog kotača u Medulićevoj ulici

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min