Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Obnovljeni Spinnaker sinoć je predstavio novi, lokalni sezonski meni i daleko najbolju vinsku kartu koju je Poreština ikad vidjela

spinnaker-g

Spinnaker je već dugo godina najprestižniji porečki restoran. No, Spinnaker je predugo živio u pomalo starinskim gastronomskim formatima, koji su zanemarivali lokalnost i sezonalnost. Sinoć, na pokaznoj večeri poslije preuređenja, Spinnaker je pokazao radikalno uzbudljivije i energičnije lice.


Prvo, restoran koji je ranije bio smješten u predvorju jednog standardnog hotela, sada je dobio zaseban prostor s elegantno i ugodno uređenom blagovaonicom i velikim staklenim zidom vina koji sadrži oko 900 butelja, od Kozlovićeve Malvazije, preko Cristala, do Chateau Lafitea za 1700 eura.

Drugo, chef Goran Hrastovčak, koji je učio kod briljantnog Heinza Becka, napokon je dobio dovoljno prostora da kreira apsolutno lokalni meni. Spinnaker sada ima dva jelovnika, tradicijski istarski i moderni istarski.

Sinoć smo probali tradicijski i na njemu nema ni jednog jela koje nije sadržajno, ali i narativno povezano s Istrom. Neki su zalogaji, poput snackova s graškom i rabarbarom, vrlo sezonski.

Treće, novi Spinnaker ima uvjerljivo najkompetentniju vinsku listu koju su Poreština i zapadna obala Istre ikad vidjeli. Kad je riječ o važnim lokalnim vinima, nedostaju jedino Kozlovićeve Selekcije i Kadum. Kad je riječ o šampanjcima, nedostaje Krug i groweri poput Maillarta, Selossea ili Agraparta, no to je lako ispraviti. Impresivno je da Spinnaker drži i nekoliko vrsta sherryja, što se u Hrvatskoj gotovo nitko ne usuđuje.

Četvrto, kuhanje je tehnički iznimno dobro. Hrana je ukusna i duhovita. 

Slatki škampi s istočne istarske obale poslužuju se s kremom od gorkih badema i morskom pjenom. Fenomenalni, milimetar tanki prženi štapići svježih lignji serviraju se sa sirovim, precizno rezanim novigradskim jakovskim kapicama na podlozi od dekonstruiranog brudeta s crnom lećom.

Brancin u tabaku, posvećen tvornici duhana u Rovinju, zaista je dimljen u duhanu i predstavlja jednu od najoriginalnijih interpretacija brancinova filea u Hrvatskoj.

Moćno jelo od natrganog i propisno raskuhanog  boškarinova repa sa jusom od boškarina spada među najukusnija jela od istarskog goveda koja smo dosad probali.

Preddesert, sorbetto od pašarete, razoružavajuće je duhovit pristup originalnoj istarskoj sodi, dok bi glavni desert, najbolju verziju kroštula koji smo ikad probali, trebalo ostaviti na meniju doslovno zauvijek.

spinnaker-krostula

Wine pairing sommeliera Zorana Gregorovića ispravno se oslanjao na neka od najboljih istarskih vina: Omo, Malvaziju Vižinadu iz 2016, Coronicin Gran Teran iz 2016. i flambojantni gusti Pilatov muškat Serafin, koji je zamalo nenabavljiv u slobodnoj prodaji. No, moramo spomenuti i Malvaziju 365 bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića, koja je baš jako nadmašila naša očekivanja. 


Osoblje je bilo usklađeno, profesionalno i vrlo ljubazno. Spinnaker je sinoć iz dobrog konvencionalnog restorana prerastao u potencijalno vrhunski lokalni i sezonski fine dining.

S vremenom će se vidjeti hoće li Spinnaker zadržati sinoćnju razinu. Kontinuitet kvalitete jedna je od glavnih značajki bilo kojeg zaista ozbiljnog restorana. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Obnovljeni Spinnaker sinoć je predstavio novi, lokalni sezonski meni i daleko najbolju vinsku kartu koju je Poreština ikad vidjela

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min