Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Na Krugovoj večeri u luksuznom mađarskom hotelu Botaniq uvjerili smo se da šampanjac može ići dobro i uz gulaš

Krug-budimpesta-g

Šampanjerija Krug, jedna od najuglednijih vinskih kuća na svijetu, nekoliko puta godišnje organizira   posebne regionalne vinske večere u restoranima i hotelima koji su dobili povlašteni status Krugovih  ambasada.

Ove je godine čast da priredi Krugovu regionalnu večeru pripala restoranu veoma luksuznog hotela Botaniq, koji se nalazi u mjestu Tura, pedesetak kilometara udaljenom od Budimpešte prema Ukrajini i Rumunjskoj.

Krug-budimpesta-vecera-2

Botaniq je historicistički, neogotički dvorac  podignut u drugoj polovici 19. stoljeća kao reprezentativna rezidencija budimpeštanske trgovačko-financijske dinastije Schlossberger. U dvorcu, kojega je na zemljištu kupljenom od obitelji Esterházy projektirao arhitekt Gyula Bukovics, početkom 20. stoljeća živio je i veliki mađarski kompozitor Béla Bartók.

Botaniq je poslije Drugog svjetskog rata stajao zapušten i gotovo potpuno propao, dok ga 2011. godine nije počela obnavljati hotelska grupa BDPST u vlasništvu zeta Viktora Orbana.

Botaniq, s velikim lijepim  parkom, otvoren je 2017. i sad spada među najluksuznije male hotele u Mađarskoj: najskuplji apartmani nogu koštati do 4000 eura za noć. Botaniq uz status Krugove  ambasade ima i jednu Michelinovu zvjezdicu.

Krug svake godine određuje jedan sastojak s kojim poznati chefovi širom svijeta kuhaju jela za Krugovu godišnju kuharicu. Ta se jela, naravno, moraju slagati s Krugovim šampanjcima.

Budući da je ovogodišnji Krugov gastronomski motiv limun, dvorac u mađarskom selu u srijedu je bio prepun limuna i limunovih stabala. A Botaniqovi su chefovi sastavili četverosljedni meni s puno limuna.

Gala večera u Botaniqu počela je aperitivom u jednom od hotelskih salona, gdje se iz magnuma točio Grande Cuvee. U restoranu je uz prvo jelo, poširanu pastrvu s kavijarom i crnim limunom, poslužen još mladi, vibrantni Grande Cuvee iz 170. izdanja, baziranog na berbi 2014.

Krug-budimpesta-vecera

Slijedio je neobični “fine dining” gulaš s limunom i  fenomenalnim vrućim pogačicama s koprom, uz koji smo pili 21. izdanje Krugova Rosea (Krug proizvodi Rose tek od 80-tih godina, trenutno je na tržištu 26. izdanje).

Koliko god to zvuči neobično, ružičasti šampanjac izvrsno se složio  s gulašem. Vjerojatno i zato što Krugov Rose gotovo da ne posjeduje one za ružičasta vina tipične, katkad frivolne arome jagoda i malina, nego je riječ o ozbiljnom, monumentalno strukturiranom vinu s kompleksnim bouquetom karakterističnim za odležane burgundske crne pinote.

Uz file mangalice s usoljenim limunom uživali smo u briljantnom, strogom, prebogatom Krugu iz 2006. godine, da bi zatim na red došlo 161. izdanje Grande Cuveea bazirano na berbi 2005, koje se točilo iz jeroboama.

Premda smo u posljednjih petnaestak godina više puta posjetili Krug, nikad do ove srijede njegove šampanjce nismo pili iz jeroboama. Dugo odležavani Grande Cuvee iz jeroboama imao je distinktivnu tercijarnu aromu kave, ali je zadržao svježinu i vibrantnost mladih šampanjaca. Ovaj  veličanstveni Grande Cuvee iznimno je značajan za razumijevanje dozrijevanja vrhunskih šampanjaca.

Na kraju smo za Botaniqovim barom popili butelju Kruga iz velike berbe 2008. Riječ je o jednom od najboljih šampanjaca  na tržištu; lani smo Krug iz 2008. ocijenili s čistih 100 bodova.

Krugove je šampanjce u Botaniqu prezentirao Ted Lelekas, dugogodišnji ambasador LVMH-a. Hrvatsku su na Krugovoj regionalnoj večeri predstavljali Gordan i Jasna Mohor, vlasnici MIVE, Krugova hrvatskog distributera. Iz Slovenije je stigao glasoviti chef Tomaž Kavčič, čiji je Zemono lani dobio status Krugove ambasade. U Hrvatskoj niti jedan restoran nema taj status, što bi trebalo žurno promijeniti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Na Krugovoj večeri u luksuznom mađarskom hotelu Botaniq uvjerili smo se da šampanjac može ići dobro i uz gulaš

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min