Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

MICHELIN NA PLEŠIVICI Plešivica postaje uzoran primjer ruralnog razvoja u Hrvatskoj

plesivica-svi

Chef Bernard Korak nije slučajno dobio Michelinovu zvjezdicu. Zvjezdica za restoran Korak nagrada je za Korakov talent i radnu etiku, ali i posljedica promišljenog poslovnog modela cijele obitelji Korak, na čelu s uglednim vinarom Velimirom Korakom.

velimir-korak
Velimir Korak

Obitelj Korak prije nekoliko se godina upustila u ozbiljnu investiciju: stara kuća s rustikalnom gostionicom pretvorena je u najmoderniji ugostiteljski objekt na Plešivici, s lijepim restoranom, prelijepom restoranskom terasom i manjom salom za evente i sastanke.

Vera i Bernard Korak

A Bernard Korak odlučio je kuhati maksimalno beskompromisno, oslanjajući se gotovo isključivo na sastojke u krugu petnaestak kilometara oko restorana. Ili manje.

Kombinacija visokih profesionalnih ambicija i ozbiljnog ulaganja dovela je, dakle, Michelin na Plešivicu. Apsolutno zasluženo. No, ovdje postoji i treći važan faktor: sama Plešivica, njeni vinari ali i drugi poljoprivrednici. 

Josip Korak

Međunarodno renomirana obitelj Tomac pretvorila je Plešivicu u malu hrvatsku Champagnu; slijedili su Šember, Korak, Kolarić i niz drugih. Plešivica je i središnjica hrvatskih prirodnih vina. Nadalje, Žara Malić i Danijel Šarušić s Mladinom (Erdorom) upravo provode jedan od najvećih novih vinskih projekata u Hrvatskoj: njihova su vina već sad vrlo dobra do odlična.

plesivica-svi
Plešivički vinari: Tomac, Šember, Korak

Osobito je važno da su plešivički vinari počeli nastupati zajedno, jer razumiju da bez brendiranja Plešivice kao vrhunske vinsko-gastronomske destinacije njihovi pojedinačni napori neće dovesti do punog efekta. Jednako važno, sve navedeno na Plešivici je izgrađeno isključivo privatnim kapitalom.

Plešivica sve brže postaje uzoran primjer ruralnog razvoja kontinentalne Hrvatske. Michelinova zvjezdica za restoran Korak sasvim će sigurno ubrzati taj trend.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

MICHELIN NA PLEŠIVICI Plešivica postaje uzoran primjer ruralnog razvoja u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min