Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novi Whispering Angel pokazuje zašto je to vino presudno definiralo moderni provansalski rose

whispering-angel-vecera

Za početak, ponovimo lekciju. Provansalski rose vino je s najvećim rastom prodaje na američkom tržištu u posljednjih deset godina. Taj se rast nastavio čak i tijekom pandemije. Dakle, u 2020. u Americi je prodano oko 60 milijuna butelja provansalskog rosea, što je 5.6 posto više nego u 2019. godini.

Provansalski rose jedina je vrsta europskog vina koja se u Sjedinjenim Državama tijekom pandemije prodavala bolje nego prije pandemije. Pretpostavlja se kako će završne brojke za 2022. godinu pokazati da se provansalski rose vratio na dvoznamenkaste godišnje postotke rasta prodaje kad je riječ o Sjevernoj Americi.

U Francuskoj i na brojnim europskim vinskim tržištima potražnja za modernim provansalskim roseom također kontinuirano raste. Što je moderni provansalski rose? Moderni provansalski rose suho je vino blijedoružičaste boje, s jakim voćno herbalnim aromama i okusima. Uglavnom se proizvodi od cinsaulta, vermentina (rollea) i syraha s još par južnjačkih sorti. Tko je presudno popularizirao moderni provansalski rose?

Chateau d’Esclans s glavnim brandom Whispering Angel, i Chateau Minuty. Kasnije je došao Miraval, začet kao zajedničko vino Angeline Jolie i Brada Pitta. Chateau d’Esclans nastao je kao manji projekt Sache Lichina, iz čuvene bordoške vinske obitelji ruskog porijekla. Prvo punjenje Whispering Angela sadržavalo je oko 100 tisuća boca.

Lichine je prodao Chateau d’Esclans LVMH-u kad je godišnja proizvodnja dostigla preko četiri milijuna boca. Osim Whispering Angela, Chateau d’Esclans proizvodi još nekoliko popularnih vina, kao i skupi Garrus, jedan od prvih rosea koji je probio granicu od 100 dolara (danas, međutim, Gerard Bertrand iz Languedoca prodaje rose po cijeni od 175 do 200 dolara, zove se Clos du Temple).

Whispering Angel iz 2022. godine, kojeg smo probali prošli tjedan, dijeli značajke svojih prethodnika: miriše po jagodama, malinama, šipku, marelicama i slatko gorkim provansalskim travama, ima precizan i dug okus, puno svježine i onaj neobični osjećaj apsolutne čistoće, koji provansalski rosei dijele s pojedinim non vintage šampanjcima, ali i s votkom.

Provansalski rosei spadaju među sasvim rijetka vina, koja u ustima ne ostavljaju vinski zadah. Whispering Angel postigao je globalni uspjeh zahvaljujući jedinstvenom stilu, kojeg mnogi danas kopiraju. Berba 2022. koja će se, sasvim sigurno, ovog ljeta piti po svim boljim jadranskim klubovima, barovima i mnogim restoranima (jer Angel, zapravo, ide dobro uz lakšu hranu) još je jedan primjer pobjedničkog stila najprodavanijeg premium rosea na svijetu.

.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Novi Whispering Angel pokazuje zašto je to vino presudno definiralo moderni provansalski rose

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min