Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Hoće li kiša zaista pokvariti sezonu u Dalmaciji? U Istri očito neće

hotel-marjan-split

Danas je objavljeno da je hrvatska turistička industrija u prva četiri mjeseca ostvarila 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Što se perfektno uklapa u tezu da će 2023. donijeti uvjerljivo najbolju turističku sezonu u našoj povijesti.

Jučer oko podneva u Murteru je bilo neobično mirno, kao da sezona nije počela. U gradovima je sve puno, ali malim mjestima još ne ide dobro. Što da turisti rade u malim mjestima kad stalno pada kiša?” prokomentirao je naš prijatelj s Pašmana, dobro upućen u lokalne turističke prilike Pitanje je, međutim, ide li i dalmatinskim gradovima zaista dobro. U Splitu se iznajmljivači apartmana žale na manjak turista.

A u Šibeniku, koji je u petak navečer izgledao živahno, veselo i puno, u hotelima i za vikend ima slobodnih soba. I nisu skupe.

Armerun je uvjerljivo najbolji šibenski hotel. Armerun je heritage hotel s četiri zvjezdice smješten na rivi, na mjestu prastarog dominikanskog samostana. Armerun ima toliko ljubazno osoblje da su nam otišli po vino za sobu u susjedni restoran Bronzin, jer u hotelu nisu imali ono vino koje smo tražili. Udobnu sobu s pogledom na more i velikom kupaonicom ove smo subote, dakle 10. lipnja platili 210 eura. Prije mjesec dana, znači u bitno ranijoj fazi sezone, u rovinjskom heritage hotelu Melegran sobu smo plaćali oko 270 eura. Melegran je vrlo dobar hotel, ali ipak lošiji od Armeruna

Melegran ima značajno manje sobe, nema restoran, nema pravi bar, parking je prilično daleko, a pogleda na more ne može biti zbog Melegranova položaja, osim u dvoetažnom apartmanu na vrhu jedne od Melegranovih starih kuća. Pa ipak, Melegran je prije mjesec postizao za četvrtinu višu cijenu od Armeruna danas. Zašto?

Zato što se Melegran nalazi u Istri. U Istri ove godine kiša pada još češće nego u Dalmaciji. Pljuskovima usprkos, Istra je zahvaljujući svom imidžu ali i realnim sadržajima, koji ne uključuju samo restorane i barove nego i posjete vinarijama, destilerijama , siranama i specifičnim lokalnim muzejima, uspjela pobijediti kišu. 

Istra je skoro stalno puna, hotelske su cijene visoke, a nabolje restorane treba rezervirati, barem za vikend, tjednima unaprijed. Šef istarske turističke zajednice Denis Ivošević novinarima je rekao da u Istri sezona 2019. više nije benchmark. U Istri se natječu sa svojim rezultatima iz 2022. godine.

Kiša, i ako nastavi padati, neće bitno pokvariti sezonu u Istri. Dalmacija, pak, treba gledati u nebo i u vremensku prognozu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Hoće li kiša zaista pokvariti sezonu u Dalmaciji? U Istri očito neće

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min