Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETNI TEST MACARONSA Hrvati su poludjeli za šarenim pariškim slatkišima, s pravom. Evo kako ih sve poslužiti

macaronsi-g1

Dobar macaron ima napetu, glatku, ne previše izbočenu površinu i malo se sjaji. Obje polovice imaju tanki hrapavi rub između kojega s vidi ujednačeni sloj kreme, koja ne smije ni stršati izvan rubova tijesta niti ostati skrivena u kolačiću.

Macaron na samoj površini, doslovno samo na gornjem milimetru smije biti hrksav, dok iznutra mora biti mekan, nikad se ne smije mrviti kad ga zagrizete i tijesto mora biti optimalno chewy i prozračno, ni pregusto ni prepuno mjehurića, Cijela ideja ove ingeniozne francuske slastice je finesa u trenutku. Tri suprotstavljene teksture u kojima okusi eksplodiraju u jednom ili dva griza, da bi u sekundi sve nestalo ne ostavljajući nikakav trag slatkoće ni ljepljivosti u ustima, već samo sjećanje na užitak.  

Macaroni su idealni za komercijalizaciju. Zabavni su, šareni, zgodni za poklon, a u okusima i kreativi nema granica. Slavna umjetnica Marina Abramović u suradnji s legendarnim pariškim slastičarskim brendom Ladurée (u Ladurée su izmislili macaronse kakve danas poznajemo) prije šest godina je napravila macaron s okusom – sebe. Točnije, svojih sjećanja, s dosta svježeg bosiljka, egzotičnih začina i morskih mirisa. Prije samo nekoliko godina, u Hrvatskoj gotovo nigdje nismo mogli kupiti macaronse, osim jednoj ili dvije zanatske slastičarnice. Sada su dostupni doslovno posvuda, u raznim rangovima cijena, kvalitete i u svim mogućim okusima. I Hrvati ih obožavaju, i nisu jedini. Macaronsi su danas jedan od najpopularnijih slatkiša na svijetu. 

Problem s masovnom potražnjom za macaronsima, međutim, jest što su izuzetno osjetljivi i ne bi trebali dugo stajati. U slastičarnicama ih zato proizvode u malim serijama, zanatski brendovi ih obično šokiraju na -40 i transportiraju smrznute, jer kad se odmrznu ponovno poprimaju originalne teskture i ne isušuje se, dok veći industrijski brendovi proizvode naprosto drugačije macaronse, s ravnomjernijom, čvršćom teksturom i s nešto manje kreme. Upravo ovaj zadnji stil zadnjih godina doživljava najveći uzlet, zbog dostupnosti, lakšeg čuvanja i prijateljskih cijena. Pa smo nakon što smo više puta potvrdili svoju ljubav prema zanatskim macaronsima,  odlučili probati i ove masovnije proizvedene.  Probali smo dva brenda, francuski Macarons de Pauline od Haubryja i talijanske Chocolitaly macarone. Oboje smo kupili u trgovinama Deliiicije.  

Svi macaroni dolaze u atraktivnim pakiranjima, Chocolitaly u praktičnim duguljastim kutijama lijepih boja, sa šest macarona, a Haubryjevi u kutijama u obliku manjih i većih bombonijera, sa šest ili devet macarona. Okusi su: vanilija, čokolada, jagoda, pistacije, lješnjak i šampanjac. 

Nakon što smo se navikli na teksturu, koja je kod Chocolitaly macarona bitno tvrđa nego što je uobičajeno, a imaju i vrlo malo kreme, među njihovim smo macaronima mogli izdvojiti jagodu i Champagne. Jagodu zbog aromatičnosti, iako su macaroni malo preslatki za ovaj okus, a Champagne zbog kreme od šampanjca koja svojim vinskim karakterom i razigranim okusom dobro kontrira slatkoći. Na drugom mjestu su lješnjak koji dobro ide uz kavu i vrlo lijepo dizajnirani macaroni od vanilije, dok na pistacije i čokolada nisu impresionirali. 

Macarons de Pauline imaju puno bolju teksturu iako su puno manji od talijanskih. Oni su lakši i prozračniji, s većim udjelom kreme, a krema ima prirodnije okuse. Daleko najbolji u izboru koji smo probali su macaroni od jagode, dražesni mali ružičasti slatkiši s laganom finom kremom koja miriše na zrele jagode, i čokoladni macaronsi koji nisu preslatki, imaju fini okus čokolade i svilenkastu kremu. Vrlo dobri su i Paulinini macaroni s pistacijama. Za degustaciju, u Deliiicijama prodaju i više različitih okusa macaronsa u jednom pakiranju. 

Francuzi macaronse poslužuju na niz načina, kako bi bolje uživali u njihovim okusima. Jer macaronse ne morate jesti same. Možete ih poslužiti uz čaj ili kavu, uz pjenušac i šampanjac, uz koktele, možete ih složiti u visoki toranj s puno boja, njima ukrašavati torte i kolače ili ih staviti na sladoled. Dajte mašti na volju, kupujte i kušajte razne okuse i pronađite svoje favorite. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.