Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Istarskom maslinaru prijeti 10 godina zatvora zbog varanja na EU potporama

masline-berba

Istarski maslinar, vlasnik OPG-a Ivan Kuftić iz sela Butkovići kraj Vodnjana, mogao bi završiti u zatvoru nakon priznanja da je prevarom izvukao 220 tisuća eura potpora iz europskih fondova, otkriva Telegram.

Protiv Kuftića je Europsko tužiteljstvo prije nekoliko dana podiglo optužnicu. Iako je sve priznao i tvrdi da je vratio novac, ako se ne nagodi s tužiteljstvom čeka ga suđenje za subvencijsku prijevaru i krivotvorenje dokumenata za što bi mogao dobiti i 10 godina zatvora. Obitelj Kuftić,

Selo Butkovići i njegova okolica, oduvijek poljoprivredni kraj, danas više živi od turizma. U ulici Stancija Paradiž u kojoj je registriran Kuftićev OPG cijelo je naselje vila za iznajmljivanje, doslovno jedna luksuzna vila s bazenom do druge. Obitelj Kuftić, piše Telegram, poznata je među turističkim djelatnicima i graditeljima bazena.

Ivan Kuftić, koji osim OPG-a ima i obrt za prijevoz, istražiteljima je priznao da je varao na tenderu na poticaje iz EU fondova i opisao kako je to činio. Kaže da je varao jer mu je trebao novac za jeftiniju sadnju maslina. Potpore u principu funkcioniraju tako da onaj tko ih traži na natječaju mora dokazati da ima novca sam uložiti bar u dio investicije, a onda iz EU može dobiti uloženi novac natrag plus novac za dio investicije koji subvencionira EU. Omjeri, ritam isplate, dokumentacija koja se traži i kriteriji su različiti od natječaja do natječaja.

Kad se javio na natječaj 2015. Kuftić nije mogao dokazati da ima novca za investiranje u sadnju maslina ni da može dobiti kredit, a nije to mogao dokazati ni na novom natječaju pa je odlučio lažirati dokumentaciju. Falsificirao je račune za sadnju maslina i potvrdu porezne da ne duguje porez. Kao dokaz da će imati novac za sufinanciranje sadnje sastavio je lažno pismo namjere malteškog fonda LandOverseas.

Svjedoci iz fonda u istrazi su rekli da nikad nisu izdali pismo namjere Kuftiću i da se, uostalom, ne bave davanjem kredita. Sve krivotvorine Kuftić predao je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju a oni su mu odobrili potporu i isplatili dio novca kao bespovratna sredstva. Projekt: Podizanje nasada maslina i nabavka poljoprivredne mehanizacije i opreme. Iznos: 220 tisuća eura.

Čim mu je odobren novac, Kuftić je promijenio podizvođače. Račune su počele izdavati firme koje je kontrolirao. Sam je ispisao račune Obrta Garden Art koji zapravo nije trebao ništa raditi i Capital solutiona d.o.o, prijateljeve tvrtke koju je praktički vodio Kuftić. Cijene radova bile su, naravno, napuhane.

Kuftić je u iskazu istražiteljima rekao da mu je žao što je sve to napravio, ali optužnica je podignuta i čeka ga suđenje. Kazna za krivotvorenje isprava je od šest mjeseci do pet godina, a za prevaru na subvencijama do 10 godina. Priznanje i vraćanje novca Kuftiću su olakšavajuća okolnost, a ima i opciju  nagodbe s tužiteljstvom. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Istarskom maslinaru prijeti 10 godina zatvora zbog varanja na EU potporama

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min