Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Dvanajščak-Kozol ambiciozna je vinarija koja najavljuje novo Međimurje

dvanajscak-g

Ova je berba bila kao dragulj. Jedna od najboljih ikad,” rekao nam je krajem lanjskog ljeta Viktor Dvanajščak, enolog i ideolog vinarije Dvanajščak-Kozol iz međimurskog mjesta Dragoslavec. Viktor Dvanajščak pomalo je netipičan mladi čovjek, kojega sve zanima, koji je osim agronomije studirao i medicinu, i koji odlično kuha. Usput govoreći, 28-godišnji Dvanajščak išao je u gimanziju s velikim međimurskim chefom Matijom Bogdanom. Gospodin Dvanajščak fizički sliči na mladog Lava Trockog a njegova bi vina mogla postati revolucionarna za Međimurje i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Vina Dvanajščak-Kozol mogla bi postati revolucionarna zato što Viktor Dvanajščak razmišlja drukčije, o čemu svjedoči čitav niz detalja koji bi se u idućih nekoliko godina mogli spojiti u veoma značajnu cjelinu, s dugoročnim pozitivnim posljedicama na lokalnu i nacionalnu vinsku scenu. Primjerice, Viktor Dvanajščak jedan je od sasvim rijetkih vinara i vinogradara koji se lani nije žalio na sušu. Dvanajščak je, dapače, odbio bilo kakvu ideju o uvođenju navodnjavanja, objašnjavajući to tehničkim, profesionalnim a ne ideološkim argumentima, što je posebno važno.

Dvanajščak je uspio argumentirati i da lozama u Međimurju ni u najopakijoj suši koju Hrvatska pamti naprosto nije potrebno navodnjavanje. Drugo, Dvanajščak je uvjereni poklonik prirodnih vina, ali je itekako svjestan svih ograničenja koje nameće dosljedan organski način uzgoja grožđa, uključujući i pitanje blizine onih vinograda i drugih poljoprivrednih zemljišta koji nisu u ekološkom režimu. Zato vinarija Dvanajščak Kozol zasad ne inzistira na ekološkom imidžu, premda proizvodi jedno vino, sauvignon Naturu, koje se može smatrati ekološkim.

dvanajscak-otac-sin

Treće, Viktor Dvanajščak ne požuruje normalne procese u vinskoj industriji. Kad smo prvi put razgovarali lanjskog svibnja, Viktor Dvanajščak precizno je i staloženo objašnjavao pojedine faze nastupa na tržištima u Hrvatskoj i regiji: on točno zna na kojim se tržištima njegova obiteljska vinarija prvo mora nametnuti.

U međuvemenu, čini nam se da im je to uspjelo na zagrebačkom tržištu, gdje su njihova vina došla na karte nekih najpopularnijih gradskih restorana poput Mareda. S druge strane, zanimljivo je da se vina Dvanajščak-Kozol prodaju na pojedinim prestižnim mjestima u inozemstvu, poput čuvenog londonskog Benaresa.

Četvrto, vinarija Dvanajščak-Kozol širi žanrovski okvir međimurskih vina. Međimurje je, naravno, pušipel (furmint, šipon) a zatim sauvignon blanc. Ali Međimurje, s obzirom na svoj terroir, nije samo pušipel i nije samo sauvignon. Dvanajščak-Kozol proizvodi jedan od najboljih hrvatskih i regionalnih bijelih pinota, što demonstrira potencijalnu sortnu raznolikost Međimurja. Dvanajščak-Kozol također proizvodi veoma ambiciozni pinot noir, na kojem još svakako treba raditi, ali koji pokazuje da bi se Međimurje uskoro moglo natjecati s Plešivicom za naslov hrvatskog vinogorja s najuspjelijim crnim pinotima. A hrvatsko tržište iz godine u godine traži sve više crnih pinota.

Tea Dvanajščak

Svi bi ozbiljniji međimurski vinari trebali početi razmišljati o crnom pinotu, i tu se vinarija Dvanajščak-Kozol nameće kao predvodnik značajnog i terroirski utemeljnog trenda koji bi mogao obogatiti i redefinirati međimursku vinsku scenu. Viktor Dvanajščak ima sreće što ne mora razmišjati o baš svim aspektima obiteljskog biznisa. Njegova sestra Tea sjajna je, uzorno efikasna menadžerica, s kojom bi mnoge bitno veće vinarije bile sretne i zadovoljne.

Tea i Viktor Dvanajščak čine optimalan tandem, koji bi u idućih pet godina ovu vinariju iz malog idiličnog mjesta na sjeveru Hrvatske, toliko mirnog da se psi sunčaju na lokalnoj prometnici, mogao dovesti do razine vodećih plešivičkih vinarija. Obiteljska vinarija Dvanajščak-Kozol osnovana je 1996. godine. Sada obrađuju nešto više od deset hektara vinograda. Pojedina njihova vina, koja zasad nisu došla na tržište, zaslužuju još više ocjene od međunarodno nagrađivanih etiketa. Viktor Dvanajščak sasvim nesporno predstavlja budućnost međimurskog i hrvatskog vinarstva.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.