Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Samoboru se otvara  Cantilly Garden Restaurant, nazvan po muzi Stanka Vraza

cantilly

Veliki hrvatsko slovenski  pjesnik Stanko Vraz (Jakob Frass) prije točno 190 godina prvi je put, tijekom posjeta  Samoboru, ugledao Julijanu Cantilly. Vraz se odmah zaljubio i  gospođici Cantilly počeo pisati stihove: u Vrazovim se pjesmama Cantilly zove Ljubica.

Roditelji Julijane Cantilly nisu odobravali vezu svoje kćeri s ne baš bogatim Ilircem, pa su je 1837. udali u Ljubljanu, gdje je postala gospođa Engler.

Julijana Cantilly umrla je već 1842. ali je ovjekovječena u Vrazovu  kanconijeru Đulabije.  Ovog se ljeta u Vrazovoj ulici u Samoboru otvara restoran Cantilly Garden, nazvan po pjesnikovoj muzi.

Cantilly Garden Restaurant smješten je u pažljivo restauriranoj kući iz 1918. godine, s velikim vrtom u kojem   se uzgaja povrće za kuhinju. Glavni je chef Steven Pieters, južnoafrički gastronomski veteran s dugim hrvatskim stažom: gospodin Pieters radio je među ostalim u luksuznim dubrovačkim hotelima i u sustavu Sunčani Hvar.

Na Cantillyevoj web stranici piše da će se jelovnik temeljiti na svježim sezonskim sastojcima, od kojih mnogi dolaze iz vlastitog povrtnjaka. Cantilly također kaže da je maksimalno fokusiran ne zdravu hranu. Njihovo geslo glasi Responsibly delicious.

Dobro je, u svakom slučaju, da Samobor napokon dobiva novi, ambiciozni restoran, budući da dva najbolja samoborska restorana, Gabrek i Špilja, potječu iz prošlog stoljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.