Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ALARMANTNO OTKRIĆE Proizvođači pesticida kriju od EU koliko su neke molekule otrovne, iako one izazivaju autizam, ADHD i slične poremećaje 

pesticidi-1

U novoj studiji koju je objavio časopis Environmental Health skupina znanstvenika tvrdi da veliki proizvođači pesticida skrivaju stvarnu toksičnost pojedinih molekula koje proizvode. Točnije, skrivaju “nepovoljne” rezultate ispitivanja od europskih vlasti nadležnih za odobrenje pesticida i propise o doziranju. 

Studiju objavljenu u časopisu Environmental Health možete pronaći ovdje. Istraživanje su vodili Axel Mie, kemičar sa Sveučilišta u Stockholmu i Instituta Karolinska i Christina Ruden, toksikologinja sa Sveučilišta u Stockholmu.

Skriveni “štetni učinci” spomenuti u istraživanju mogli bi se povezati s poremećajima u neurološkom razvoju ljudi,  uključujući “autizam, hiperaktivnost s nedostatkom pažnje i druge intelektualne poteškoće”. Studiju je najširoj javnosti prenio francuski dnevnik Le Monde, povezujući njene tvrdnje sa statistikama o porastu broja tih poremećaja u mnogim zemljama i u Francuskoj.  

Dvoje je znanstvenika uspoređivalo stranicu za stranicom regulatornih baza podataka, procjenjujući podatke koje su proizvođači dostavili američkim vlastima, a zatim podatke koje su dostavili europskim vlastima. Tako su identificirali “devet pesticida za koje je nekoliko proizvođača, uključujući Bayer i Syngentu, provelo testiranja i predalo rezultate američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) ali ne i Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA)”.

Testovi na koje se studija odnosi provedeni su na laboratorijskim životinjama između 2001. i 2007. godine. Jedino te testove “Europsko tijelo nije uzelo u obzir tijekom prvih autorizacija ovih devet tvari: abamektina, etoprofosa, buprofezina, fenamidona, fenamifosa, fluazinama, glifozat-trimesio, pimetrozina, piridabena, koji su većinom odobreni u kasnim 2000-tima”.

Yehezkel Ben-Ari, neurobiolog i direktor emeritus znanstveni suradnik na Nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja, koji nije bio izravno uključen u studiju, objasnio je da se ona mora shvatiti ozbiljno s obzirom na to da je utjecaj pesticida na neurorazvojne poremećaje već poznat i uvelike dokazan, ne samo kod laboratorijskih životinja već i kod ljudi.

Novinari sada pitaju je li činjenica da proizvođači nisu dostavili rezultate testova utjecale na odluke regulatora. Za Axela Miea i Christinu Ruden smatraju da jesu u slučaju četiriju od devet spomenutih molekula, dok je za tri već dokazano da jest. Autori studije iznijeli su tri zaključka:

  1. Čini se da je neotkrivanje DNT studija vlastima EU-a redovita praksa i ponavlja se
  2. Neotkrivanje stvarne toksičnosti može rezultirati pristranim procjenama regulatornog rizika
  3. Bez potpunog pristupa svim provedenim studijama toksičnosti, ne može biti pouzdane procjene sigurnosti pesticida od strane EU vlasti
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.