Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer je u Kutjevu održan Festival graševine, jedne od najvažnijih hrvatskih autohtonih sorti

kutjevo-g

Na kutjevačkom groblju Sveti Marko grobnica velikog vinara Branka Mihalja toliko je zatrpana sad već osušenim vijencima, da se smeđi drveni križ s natpisom Branko Mihalj , star 71 godinu, gotovo i ne vidi. Branko Mihalj, koji je umro prije mjesec dana, bio je jedan od najstrastvenijih  promotora graševine. Utoliko je dobro i pošteno što je jedna od tri radionice na jučerašnjem Festivalu graševine bila posvećena ovom briljantnom slavonskom Hercegovcu i njegovom najvažnijem vinu, single vineyard graševini Mačovo Brdo.

Sve su se tri radionice održale u lijepom kutjevačkom Dvorcu, čiji park podsjeća na predvorja vinarija u Champagni ili Bordeauxu. Osim radionice o Mihaljevu Mačovu Brdu i masterclassa o  sličnostima i razlikama između kutjevačkih i podunavskih graševina, na ovogodišnjem Festivalu  graševine organizirana je i radionica posvećena prethodim šampionima ove značajne manifestacije. Tu je radionicu suvereno vodio ugledni zagrebački sommelier Darko Lugarić.

Sadržaj radionice proširen je i predikatnim vinima, što jest dobra ideja jer graševina može dari fenomenalna slatka vina. Nažalost, izbor desertnih vina pokazao se vrlo prijepornim. Među suhim šampionskim vinima, tri su ostavila sjajan dojam: riječ je o Krauthakerovoj Graševini Podgorje iz 2016. prepunoj raskošnog zrelog  voća, kompleksnoj beljskoj Graševini Premium iz 2006. koja je ove godine na IWC-u osvojila zlatnu medalju i još uvijek vrlo svježoj, mineralnoj Velikoj berbi Iločkih podruma iz 2011. Sva su tri vina demonstrirala da suhe graševine mogu dugo i uspješno odležavati. Josipovićev pjenušac, cuvee graševine i rizlinga odležan 24 mjeseca na kvascima, ugodno nas je iznenadio čvrstom, preciznom teksturom.

Selekcija predikatnih graševina bila je, nažalost, krajnje nereprezentativna, jer nije pokazala stvarne mogućnosti graševine u slatkim žanrovima. Osim preciznog i raskošnog Papkova Izbora prosušenih bobica, preostale tri desertne graševine bile su neintenzivne, aromatski  prigušene i strukturalno blijede; jedna je već davno umrla.

Nije jasno zašto se među slatkim vinima nisu našla ona zaista najbolja, poput ledenih berbi Kutjevačkih podruma, Krauthakerova Izbora prosušenih bobica ili Galićeva Leona: Festival graševine trebao bi reprezentirati ono najvrjednije što graševina može dati.

Nadalje, mislimo da se u svakoj retrospektivi graševine  treba naći mjesta za Ivana Enjingija, vinara koji je skupa  s Vladom Krauthakerom doslovno izmislio modernu  graševinu. Poslije radionica, u Dvorcu je priređen Salon  graševina, na kojem su posjetitelji mogli kušati niz važnih hrvatskih graševina. Kasno popodne Festival se  preselio na kutjevačke ulice. Ovogodišnje ocjenjivanje  vina na Festivalu  graševine održat će se 14. lipnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.