Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Theatriumova juha od mladog graška jedno je od najzelenijih i najboljih sezonskih jela koja se kuhaju u Hrvatskoj 

grasak

Juha od mladog graška komplicirano je pitanje. Postoji milijun recepata, koji se u mnogočemu razlikuju. August Escoffier u Potage Saint Germain, za koju Larousse Gastronomique tvrdi da potječe još iz 16. stoljeća, stavlja zelenu salatu da bi pojačao boju.

U nekim drugim, manje klasičnim francuskim i engleskim receptima zelena salata se ne spominje, ali se mladom grašku dodaju menta, mladi luk i kopar. Na Escoffierovom su tragu recepti za juhu od graška, koji sadrže pancetu: sam Escoffier koristio je lardone.

U današnje vrijeme u juhe od graška često se, zbog kremastosti, dodaju slatko vrhnje ili creme fraiche. U jednom od Larousseovih starijih recepata juha se, međutim, zgušnjava malom količinom krumpira. U Zagrebu se juha od graška, doslovno otkad pamtimo , kuhala baš svakog kasnog proljeća.

Premda grašak vrlo dobro podnosi zamrzavanje, juha od svježeg mladog graška obilježavala nam je svibanj i lipanj jednako kao i pečene paprike kolovoz i rujan. Nažalost, u hrvatskim je restoranima juha od svježeg mladog graška relativna rijetkost, što samo govori da su i mnogi restorani, koji se deklariraju kao sezonski, zapravo manje sezonski nego što su to bolje zagrebačke kućne kuhinje.

Uz nekoliko iznimaka, poput Theatriuma chefa Filipa Horvata. Jučer smo u Theatriumu probali vjerojatno najbolju juhu od graška u Zagrebu koja je ujedno i jedno od najukusnijih sezonskih jela u Hrvatskoj unatrag par godina. Horvatova juha od graška duboko je zelena, optimalno gusta, raskošno baršunasta, puna slatkog zrnja mladog graška i snažno začinjena pikantnom mentom. Ovo veličanstveno gastronomsko posvećenje proljeća košta sedam eura. Što ima smisla, jer prava sezonska hrana ne treba biti skupa osim kad je riječ o nekoliko vrlo luksuznih  sezonskih sastojaka poput bijelih tartufa ili šumskih jagoda.

Osim fenomenalne juhe od mladog graška na novom se Theatriumovom meniju ističu salata od šparoga i jagoda, špageti s teletinom i graškom, njoki s kobasicom od crne slavonske svinje, “steak” od goveđeg repa s artičokama i bobom i dosta elaborirani desert s jagodama koji, među ostalim, sadrži matchu, maslinovo ulje, đumbir, bosiljak i med.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.