Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Reljanovićev pršut i dalje je uvjerljivo najbolji komercijalno proizvedeni pršut u Hrvatskoj

vinocom-reljanovic

Kad se bavite poslom vezanim uz hranu katkad  dobivate neobične poklone, poput velikog, cijelog pršuta.

Nama je tako prije nekoliko dana jedan poslovni partner poklonio  ozbiljno velik drniški pršut. Ali ne bilo koji pršut, nego pršut Ante Reljanovića.

Ante Reljanović iz Otavica  legenda je hrvatskog pršutarstva. Reljanović proizvodi pršute isključivo od lokalnih svinja, dugo ih suši i nikad ih ne presoljava.

Reljanović je prije dosta vremena kanio brendirati Drniš kao pršutarski grad. Umjesto toga, Drniš  je postao grad jeftine pršutarske konfekcije  napravljene od uvoznog  zamrznutog repromaterijala.

Reljanovićev smo pršut zadnji put probali 2019. godine na VINOcomu. Apsolutno nas je oduševio. Bio je to najukusniji  hrvatski pršut koji smo dotada kušali. Pa smo jučer s golemim interesom načeli naš poslovni poklon.

I ovaj je Reljanovićev pršut  fenomenalan. Optimalno je osušen, ali mekan da se gotovo topi u ustima. Dobro je mramoriran, s blagom aromom dima i intenzivno  slatkim okusom svinjetine.

Čini nam se da je malo slaniji nego prije četiri godine, no okus mesa toliko je snažan, da osjećaj slanosti ne smeta, niti sol dominira. Reljanovićev pršut treba rezati na male, kraće fete, baš kao iberico.

Nažalost, ne znamo gdje se Reljanovićevi pršuti mogu kupiti: aliriječ je o definitivno najboljim komercijalno proizvedenim  pršutima u Hrvatskoj.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Reljanovićev pršut i dalje je uvjerljivo najbolji komercijalno proizvedeni pršut u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min