Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo nove Stinine Pošipe. Mladi će i ove godine biti bestseler

Stina-posip

Bračka Stina, prva moderna velika dalmatinska vinarija, lani je već u rujnu ostala bez bijelih vina. Stinin dugogodišnji direktor Ivica Kovačević rekao nam je da se to nikad dosad nije dogodilo. Sudeći po turističkim trendovima, ali i po kvaliteti novog Stininog mladog vina, ni Pošip iz 2022. neće izdržati do kraja godine.

Stinina mlada bijela vina superiorno demonstriraju koliko je dalmatinska vinska industrija napredovala unatrag dvadeset godina. Pošip iz 2022. svjež je i čist, s dobrim kiselinama, što se, naravno, u sadašnjim klimatskim uvjetima, postiže ranom berbom. Ali Stinin Pošip iz 2022. nije samo svjež i čist: on je prepun bogatog, zrelog voća i voćne slatkoće koja stvara atraktivnu međuigru s kiselinama i osjećajem svježine. Na nosu dominiraju arome citrusa, zelene jabuke, bijelog cvijeća, s tragovima žutog ljetnog voća.

Struktura je čvrsta a tekstura gotovo hrskava, ali ipak dovoljno široka da bi odmah bilo jasno kako se radi o dalmatinskom, južnom vinu. Stinin Pošip iz 2022. prilično siguran bestseler sezone 2023. treba piti uz hobotnice, sipe, dagnje, sirove rakove, sushi (osim masne tune i jegulje) manju bijelu ribu i mlade ili srednje odležane kozje i ovčje sireve.

U Stininoj višoj liniji Pošipa, s oznakom Majstor, katkad su nas smetale prejake note drva. Međutim, u Majstoru uz 2021. osjete se tek diskretne nijanse hrasta. Vino je lijepo zaokruženo, veoma bogato, toplije od mladog Stinina Pošipa, s jakom aroma smokava, marelica i tropskog voća, poput ananasa, manga i maracuje. Riječ je o veoma intenzivnom ali dobro izbalansiranom vinu, koje treba servirati uz jastoge, škampe, šanpjera, škrpinu ili zubaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.