Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

MADE IN ITALY Talijanski novinari otkrili jezive uvjete i prevare na farmama svinja za famozne pršute iz Parme 

Prsut-italija-parma

Istraživački serijal Report talijanske televizije Rai3 u zadnjoj je epizodi objavio skandalozna otkića svoje istrage o korupciji u ugoju svinja za zaštićene pršute iz Parme, jedan od najjačih talijanskih gastronomskih brendova.  

Prema onome što je objašnjeno u epizodi Reporta (koju možete pronaći ovdje), u veljači 2022, zbog korimpiranog odnosa između CSQA nadzornog tijela farmi i Konzorcija pršutara iz Parme (točnije uzgajivača svinja za pršute) Ministarstvo poljoprivrede naredilo je suspenziju certifikacijskog tijela.

No 21. prosinca 2022. isto Ministarstvo poljoprivrede, koje je s nova vlada preimenovala u Ministarstvo poljoprivrede i prehrambene suverenosti, na čelu s ministrom Francescom Lollobrigidom ponovno odobrava da CSQA certificira parmske pršute. I tu novinari postavljaju pitanje temeljem kojih objektivnih kriterija i jamstava nepristranosti je Lollobrigida odobrio ponovni rad CSQA.

U izvještaju su naveli i nekoliko primjera:

na farmi u pokrajini Cremona, zbog problema sa štakorima farmer je koristio mišomor. Samo što je otrov, umjesto da ga stavi u kutije za mamce koje se ne mogu otvoriti, jednostavno razbacao po hodnicima i kavezima i tako ugrozio svinje. Na slikama koje je objavila udruga Posljednja šansa za životinje, vide se svinje se kako jedu štakore, za koje se ne zna jesu li živi ili, još gore, umrli od otrova.

na farmi u pokrajini Brescia lešine svinja koje su uginule na farmi, umjesto da budu smještene u hladnjaču i čekaju da ih odvezu ovlaštene  tvrtke za zbrinjavanje, ostavljene su na otvorenom  danima, čime je prekršen niz propisa o biološkoj sigurnosti. 

Nekoliko dana nakon što je Report objavio video snimke, pokrajinske inspekcije otišle su na spomenutu farmu. Otkrili su ilegalno odlaganje lijekova kojima je istekao rok trajanja, azbest i lešine svinja u stanju raspadanja (u ovom slučaju farmer je kažnjen novčanom kaznom od 25.000 eura, a žive svinje su pregledane i podvrgnute sanitarnim mjerama).

U svim farmama do kojih je Report uspio doći do ekskluzivnih slika, ima slučajeva zlostavljanja životinja; ozlijeđenih ili bolesnih svinja, svinja ostavljenih da uginu, životinja zaprljanih izmetom i otpadnim vodama koje zagađuju hranu. Nitko na farmama koje se bave intenzivnim uzgojem ne brine za regeneraciju okoliša, bilježe se slučajevi kanibalizma i agresije među životinjama.  

Novinari postavljaju pitanje kako se u ovakvim uvjetima može proizvoditi meso za proizvod koji se brendira kao simbol izvrsnosti talijanske gastronomske proizvodnje. U teoriji, postoje najmanje dvije razine kontrole. Prva je nadzor Veterinarske službe koja nadzire uvjete u objektima i zdravlje životinja.  Druga je kontrola koju provode certifikacijska tijela, ali samo na farmama čije se svinje koriste u proizvodnji pršuta sa zaštićenim oznakama. U slučaju parmskih pršuta to tijelo je CSQA (koje kontrolira više od 70 talijanskih proizvoda).

Report objašnjava da je CSQA preuzeo ulogu 2020. godine, nakon što je prethodno tijelo, Institut za kvalitetu iz Parme, završio u skandalu zbog danskih svinja koje su se koristile za proizvodnju talijanskog zaštićenog pršuta, što je zabranjeno pravilnikom o zaštićenim oznakama porijekla. Konzorcij parmskih pršutara 2020. se odlučio osloniti na novog cerifikatora, CSQA. Isprva, plan kontrola CSQA omogućio je otkrivanje brojnih nepravilnosti, što je značilo više kazni. Prema onome što je rekonstruirao Report, proizvođači Konzorcija počeli su negodovati, a certifikacijsko tijelo, da ne izgubi klijenta, počelo od inspektora tražiti da zažmire na neke nepravilnosti nepravilnosti.

Istraga koju je proveo Rai3  govori o razdvajanju prijava, koje su frizirane tako da uključuju manji broj nepravilnosti kako proizvođači ne bi plaćali velike kazne i riskirali zatvaranje farmi. Međutim, neki zaposlenici CSQA u prosincu 2020. Prijavili su korupciju Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo je 2021. provelo tajnu istragu da ne ugrozi veliki talijanski brend. istraga je potvrdila prijavljene nepravilnosti, uključujući izbjegavanje genetskog uzorkovanja, što je neobično s obzirom da je prethodno nadzorno tijelo palo na lažiranjima genetskog porijekla svinja.  

Otkrivena su zapošljavanja “potpuno nestručnih” i “neakreditiranih” inspektora. Istraga je utvrdila da je certifikator praktički u podaničkom odnosu prema subjektima koje bi morao nadzirati. Na samom kraju istrage, Ministarstvo poljoprivrede 2022. je otkrilo je više od 2,5 milijuna butova stavljeno na tržište pod brendom famoznog Prosciutta di Parma DOP iako nisu ispunjavali uvjete za tu oznaku.  

Tada je odlučeno da se CSQA   Suspendira.  Odluka je donesena u veljači 2022. Da bi je novi ministar poljoprivrede i prehrambene suverenosti poništio samo nekoliko mjeseci kasnije, bez objašnjenja. Talijanska javnost sada čeka odgovore iz Ministarstva i cerifikacijskog tijela. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

MADE IN ITALY Talijanski novinari otkrili jezive uvjete i prevare na farmama svinja za famozne pršute iz Parme 

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min