Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

I TO SMO DOČEKALI Zlatnu Palmu za režiju u Cannesu dobio je redatelj filma o hrani, kojem je glavni konzultant bio Pierre Gagnaire 

dodin

Elegantni film u kojemu je hrana sinonim za život, a kuhinja nije samo nositeljica gastronomskih užitaka već izvor uzvišenih osjećaja, francusko-vijetnamskom redatelju Trần Anh Hùngu donio je Zlatnu Palmu za režiju. Scenarij, koji također potpisuje Trần Anh Hùng, prilično je slobodna ekranizacija romana La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant – gourmet švicarskog autora Marcela Rouffa, prvi put objavljenog 1924. godine. Očigledan utjecaj na scenarij imali su i tekstovi velikog Brillat Savarina. 

Sedmi film Trần Anh Hùnga najnoviji je doprinos francuske kinematografije nizu velikih filmova o hrani i gastronomiji, od Babetteine gozbe nadalje. Film je priča o francuskom gastronomu Dodin-Bouffantu (glumi ga markantni Benoît Magimel) kojega su zvali Napoleonom francuskog kulinarstva, i njegovoj kuharici Eugénie koju glumi Juliette Binoche. Gotovo sve scene snimljene su bukoličkoj atmosferi jedne francuske vile. Film počinje detaljnim scenama pripreme večere u Dodinovoj kući, u kojoj Eugenie radi kao kuharica već 20 godina. Vrijeme koje Dodin i Eugenie provode zajedno u kuhinji i njihova zajednička strast prema hrani, životu i prirodi koja u Trần Anh Hùngovoj režiji pulsira svugdje oko glavnih likova, briše granice i život postaje opća opijenost svime, nešto čega više nema u našem svijetu i duhu vremena. 

Iz Dodinove i Eugéniene zajedničke ljubavi prema gastronomiji nastaju jedinstvena, sofisticirana i delikatna jela kakva njihovi suvremenici još nisu vidjeli. Dodin i Eugénie su, naravno, bogomdani ljubavni par, ali Dodin unatoč običajima 19. stoljeća svoju talentiranu kuharicu nikad nije htio oženiti, poštujući njenu slobodu, vrijednost koju ona cijeni više od svega. Večera koja se prikazuje u filmu je prva večera koju Dodin kuha Eugénie kao glavnoj gošći za stolom, kao ženi koju voli. Malo riječi, duge tišine, senzualna kamera, divni glumci i, možda najvažnije, glavni kulinarski konzultant na filmu bio je francuski kuharski gigant Pierre Gagnaire. Budimo realni, nitko ne zna snimati filmove o hrani kao Francuzi. La Passion de Dodin-Bouffant, koji ćete na engleskim i američki portalima pronaći pod naslovom Pot au Feu, u kina dolazi negdje u studenom. Ako volite hranu i kuhanje, ne smijete ga propustiti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

I TO SMO DOČEKALI Zlatnu Palmu za režiju u Cannesu dobio je redatelj filma o hrani, kojem je glavni konzultant bio Pierre Gagnaire 

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min