Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Slučaj Lürssenove Liburnije vjerojatno je prvi primjer pokušaja reketiranja velike hotelske kuće u Hrvatskoj

liburnija

Lürsseni iz Bremena, moćna brodograditeljska i hotelska obitelj koja posjeduje pola Opatije, uključujući hotelsku kuću Liburnia Riviera, ovog  su se proljeća našli u sasvim neočekivanim problemima.

Prvo je netko podmetnuo požar u njihovom zapuštenom  lovranskom hotelu, a zatim je u opatijskom Ambasadoru policija pronašla eksplozivnu napravu.

Policija je prekjučer uhapsila dvojicu kriminalaca, za koje opravdano sumnja da su postavili bombu u Ambasador i da su postavljali  i detonirali bombe kraj više supermarketa trgovačkog lanca Plodine.

Policija je bombaše uhitila na djelu. Jučer je službeno objavljeno da su banditi od Liburnije i od Plodina tražili ukupno 4,6 milijuna eura u kriptovalutama.

Koliko znamo, ovo je prvi slučaj reketiranja neke velike hotelske kuće u Hrvatskoj; predstavnici   lokalnih vlasti doduše često traže mito od hotelskih investitora za građevinske i slične administrstivne usluge, no to je tipični white collar zločin, koji se uklapa u imidž Hrvatske kao jedne od korumpiranijih europskih zemalja.

Međutim, zaista još nikad u Hrvatskoj nismo vidjeli da netko postavlja bombe u hotele i u supermarkete kako bi od vlasnika iznudio novac. Valja se nadati da se ovaj kriminalni modus operandi neće imitirati i proširiti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Slučaj Lürssenove Liburnije vjerojatno je prvi primjer pokušaja reketiranja velike hotelske kuće u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min