Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U idealnoj atmosferi riječkog Neba sommelier Suwi Zlatić je predstavio raritetna, velika vina, a chef Deni Srdoč novi ljetni jelovnik

suvi-zlatic-nebo

“Kad vam Deni pošalje poruku preko Whatsappa početkom godine i upita kad ćemo napraviti event i kad ću doći gostovati, to se jednostavno ne propušta. Uvijek mi je drago doći u Grad koji teče, posebno ga volim,” počeo je svoju prezentaciju jedan bivši austrijski sommelierski prvak Suwi Zlatić.

Nebo i gospodin Zlatić odlučili su održati Big Bottles večer na kojoj je polufinalist ASI-jevog Svjetskog sommelierskog prvenstva odlučio predstaviti vina iz svoje privatne kolekcije koje je tijekom svoje bogate karijere skupljao po vinskim podrumima. Tako je riječka publika imala priliku za gotovo jedinstvenu vinsku edukaciju.

Večer je započela, naravno, šampanjcem, fantastičnim Roedererom Collection uz kojeg je na terasi lounge bara poslužena sashimi tuna. Chef Srdoč, naime, ima ideju u sljedećih nekoliko tjedana lounge bar Neba pretvoriti u zelenu oazu koja bi dala novi život ovom inače prilično atraktivnom prostoru tijekom kojeg je ipak pretoplo za boravak u ljetnim danima.

U dinamičnoj i zabavnoj večeri koja je slijedila  gospodin Zlatić je stručno objasnio svako vino i svoj izbor vina uz svaki slijed.  Gostima je objasnio razliku u skladištenju vina u bocama različitih zapremnina i utjecaj kisika na vino. Uglavnom su točena vina iz magnuma (1,5 litara), kao i nekih double magnuma (3 litre) te jednog metuzalema (6 litara). 

Goste je posebno veselilo i iznenadilo što je Zlatić gotovo između svakog slijeda vodio blind tasting na kojem su gosti pokušavali sommelierski opisati vino i pogoditi o kojoj se sorti radi baš kao na vinskim radionicama.

Za prvi slijed kuhinja je predstavila odličnu i osvježavajuću sirovu morsku salatu od škampa, sipe, jakovskih kapica i algi, a Suwi genijalni kremozni Leroux Meursault-Blagny stopostotni chardonnay.

Zatim Nebo izbacuje fenomenalni foie gras od hrvatske guske komplementiran neodoljivo slatkim lješnjacima i trešnjama. Uz ovaj slatkasti slijed, sommelier Zlatić predstavio je jednu od svojih najdražih sorti, riesling, u verzji Joh. Jos. Pruma Iz Mosela.

Izvrsnu krčku grdobinu s algama i motarom pratio je intenzivni Durnberg Ortolan cuvee (pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay) iz 2019. točen iz double magnuma. Zadarskog brancina dočekao je dvoboj vrlo dobre Dobravčeve Simfonije i Heinrichove Tre Grazie, oboje iz 2009. Kako su pojasnili “neki put je stvarno teško odabrati samo jedno vino za pojedino jelo, pa izbor ostavljamo vama, jer na kraju ste vi (gosti) najvažniji u svemu ovome.”

Glavno jelo, kare crne slavonske svinje, spojio je lisičarke koje su taman ušle u sezonu i medvjeđi luk. Srdočev CSS, suho dozrijevan, zaslužuje  mjesto među klasicima Neba. Uz fantastičan slijed, opet je uslijedio dvoboj vina, ovog puta Španjolaca i Francuza, genijalnih Tinto Pesquera (2016.) i Chateau Grand Villagea (2011).

Za lagani i osvježavajući desert od limuna i maka kuhinja se odlučila za vrlo dobar yuzu shot. Chef Deni Srdoč i sommelier Suwi Zlatić su tako pripremili pravi mali masterclass u sparivanju hrane i vina.

Eventi poput ovih uistinu podižu razinu hrvatske gastronomije i educiraju širu publiku. Naznaka je kako bi večer velikih boca u Nebu mogla postati godišnji događaj, što toplo pozdravljamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.