Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

SKUPA LISTA Trinaest najboljih hotela na sjevernom Jadranu za ljeto 2023.

Hrvatska hotelska industrija u zadnjih je pet ili šest godina značajno podigla letvicu ambicija i luksuza. Pojedini hrvatski hotelijeri napokon su shvatili da gostima trebaju omogućiti uživanje i “doživljaj” a ne samo funkcionalnu udobnost.

Uživanje i “doživljaj” koštaju, što je skupa s nespornom činjenicom da je Hrvatska iz raznih razloga, od geopolitike do mora i sunca jedna od najpopularnijih europskih destinacija, dovelo do snažnog rasta cijena. Na ovoj su listi označene najniže raspoložive cijene pojedinih hotela prema Booking.comu za idućih nekoliko dana. U srpnju i kolovozu ove će cijene biti bar dvadesetak posto više.

Cijene, nadalje, mogu biti puno više ako se gost odluči za raskošne apartmane ili zasebne vile u sklopu određenog objekta. Evo dakle dvanaest najboljih hotela na sjevernom Jadranu za ljeto 2023.

1. Grand Park, Rovinj, od 535 eura za sobu

Grand Park ima lijepe, luksuzne, podigrano uređene sobe, nekoliko fenomenalnih apartmana, udobne javne prostore s velikim barom i dugačkom terasom s fantastičnim pogledima na Rovinj. Grand Park u posljednje je dvije godine znatno poboljšao servis, a njegov je osobito jak adut Cap Aureo chefa Jeffreya Velle, vjerojatno najbolji restoran u Hrvatskoj. Nažalost, javni prostori na šetnici uz more doimaju se dosta mrtvo.

2. Ikador, Ika, od 672 eura

Ikador je vjerojatno najluksuzniji hotel na sjevernom Jadranu. Sobe i kupaonice impresivno su raskošne, vrt, zapravo park, spada među najljepše na Opatijskoj rivijeri, a plovidba hotelskim drvenim gliserom pruža jedinstvene poglede na Opatiju i okolna mjesta. Servis je blizu savršenom.

3. Alhambra, Mali Lošinj, od 557 eura

keller-alhambra

Alhambra u prelijepoj uvali Čikat spada među najluksuznije uređene hrvatske hotele. Servis je ranijih godina bio izvrstan, sobe vas mogu razmaziti, terasa restorana Alfred Keller doista je spektakularna, ali Alhambra je jedan OD rijetkih ozbiljnih hotela koji nema pravi bar. Arhitekti i vlasnici zaboravili su na taj iznimno važan segment hotelskog sadržaja i hotelskog društvenog života.

4. San Canzian, Buje, od 733 eura

San Canzian luksuzno je selo s dislociranim sobama uređenimA s punu ukusa i detalja, s valjda najljepšim otvorenim bazenom u Hrvatskoj, s velikom terasom s fantastičnim pogledima na zelenu Istru i s veoma dobrim restoranom Luciano, u kojem kuha Pavo Klarić, Mladi chef godine u izboru Kulta Plave Kamenice i Aspire.

5. Navis, Opatija, od 308 eura

Navis je duhovito uređeni design hotel S jednim od najboljih servisa u Hrvatskoj, restoranskom terasom s koje se vidi cijeli Kvarner (chef Tino Sinožić u odličnoj je formi), izvrsnom vinskom listom, privezištem za jahte i lijepim sunčalištima.

6. San Rocco, Brtonigla , od 239 eura, ultimativna vrijednost za novac

Obitelj Fernetich prije dvadesetak je godina izmislila žanr gastrohotela u Istri. Sadašnja verzija njihova relativno malog ali jako lijepog, toplog hotela obuhvaća i veoma veliki park, s bazebnom i neusporedivim ladanjskim ugođajem. Hrana se može opisati kao vrlo lokalni fine dining, dok je vinska lista opsežna i kozmopolitska. Fernetichi proizvode maslinovo ulje za koje dobivaju visoka svjetska priznanja.

7. Adriatic, Rovinj, od 392 eura

Adriatic je šarmantni hotel palača u centru Rovinja, s odlično uređenim sobama koje odišu dosta jedinstvenim, gotovo venecijanskim ugođajem. Servis je bolji nego ranijih godina, no niz procedura vezanih zu hranu i piće prilično su pogrešne.

8. Bellevue, Mali Lošinj, od 337 eura

losinj-bellevue

Bellevue nije osobio luksuzan, ali u tom velikom hotelu čije bolje sobe imaju balkone s pogledima na more, doista se osjećate relaksirano i veselo. U Bellevueu smo zapravo više voljeli spavati nego u susjednoj, puno raskošnijoj Alhambri. Bellevue se može pohvaliti spektakularnim spa centrom i Matsunokijem, jako dobrim japanskim restoranom.

9. Meneghetti, Bale, od 556 eura

meneghetti

Meneghetti je vjerojatno najluksuznije privatno hotelsko imanje u Hrvatskoj. Cijene pojedinih vila i rezidencija penju se debelo iznad tisuću eura na noć. Meneghetti ima zaista prekrasnu i premirisnu hortikulturu. Meneghetti, nažalost nikad otkad postoji nije imao sreće s gastronomijom. Meneghetti je, naravno, renomirani proizvođač vina i maslinova ulja.

10. Marea, Poreč, od 383 eura

marea-g

Marea je resort sastavljen od više ili manhe luksuznih apartmana; oni najbolji imaju male privatne bazene. Marea je prilično važna za porečki turizam, jer je riječ o prvom porečkom hotelsu s pravih pet zvjezdica.

11. Grand hotel Brioni, Radisson Collection, Pula, od 416. eura

brioni-terasa-2

Sobe u jedinom ozbiljnom pulskom hotelu veoma su dobro uređene. Steakhouse Sophia više nas je nego ugodno iznenadio, a kokteli u baru spadaju među uzbudljivije u Istri. No, sam hotel i poslije preuređenja pati od uočljivih problema socijalsitičke hotelske arhitekture (originalnoe je izgrađen 1972.) kao i od proceduralnih pogrešaka u servisu.

12. Wine & Heritage Hotel Roxanich, Motovun, od 263 eura

roxanich-soba

Ovaj zaigrano, ultramaštovito i pomalo psihodelično uređeni hotel ima najneobičnije i najzabavnije sobe na cijelom Jadranu, i jednu od najvećih terasa s idiličim pogledima prema zapadnoj Istri. Skoro sve se sobe razlikuju, a ona s baldahinom/ogledalom prilično je nevjerojatna.

13. Miramare, otok Sv.Nikola, 243 eura

Već isplovljavanje lijepim drvenim brodom iz Poreča prema otočiću Sv.Nikola mijenja vam agregatno stanje. Miramare je elegantni hotel smješten u ugodnoj izolaciji otoka, s vrlo udobnim sobama, fantastičnim pogledima na more, dramatičnom plažom i velikim bazenom. Veliki talijanski chefovi braća Cerea, koji u obiteljskom restoranu Da Vittorio imaju tri Michelinove zvjezdice, na Miramareovom bazenu upravo otvaraju restoran Miramare by Fratelli Cerea. Terasa restorana poznata je po najspektakularnijim pogledima na zalazak sunca, koje često još spektakularnijima čine delfini.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

SKUPA LISTA Trinaest najboljih hotela na sjevernom Jadranu za ljeto 2023.

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min