Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novigradski vinski bar Rigo na čaše toči čak i platinastu Cattunarovu malvaziju Nonno

rigo-g2

U subotu nešto prije ponoći ušli smo u novigradski vinski bar Rigo. Rigo je u novom izdanju otvoren prije desetak dana u Velikoj ulici, tridesetak metara ispod poznatih  restorana Damir & Ornella. Vinsku kartu za Rigo izradio je Stefano Mužina, jedan od najdinamičnijih istarskih ugostiteljskih konzultanata.

Karta sadrži tridesetak kompetentno odabranih  etiketa; riječ je uglavnom o istarskim vinima, plus biodinamički šampanjac Charpentier. Pošto smo bilo malo umorni od mladih vina, poželjeli smo popiti  nešto macerirano ali elegantno. Mlada vlasnica  ponudila nas je Nonnom Franca Cattunara iz 2015. godine. Nonno je graciozna, ekstra bogata, dugo macerirana i vrlo rijetka malvazija koja je prije par godina na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila 97 bodova i platinastu medalju.

Nigdje u Istri nismo vidjeli da se Nonno toči na čaše, pa nam je Rigo, koji je oko ponoći bio skoro prepun, odmah ostavio vrlo dobar dojam. Rigo, što je jako važno i pohvalno, radi do dva sata poslije ponoći. 

Ujutro smo u Rigu probali liniju šampanjaca  Marguerite Guyot: monosortni pinot meunier i chardonnay su vrlo dobri, a pinot noir intenzivan, kompleksan i odličan. Šampanjci Marguerite Guyot odležavaju na kvascima četiri do pet godina. Kad je riječ o vintage šampanjcima, na tržištu se trenutno nalazi Blanc de Blancs iz 2009. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Novigradski vinski bar Rigo na čaše toči čak i platinastu Cattunarovu malvaziju Nonno

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min