Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belveder u Dajli opravdava svoje ime, ali je kuhanje dosta prosječno i naivno

belveder-dajla-g

Belveder u Dajli kraj Novigrada ima dosta senzacionalnu terasu, odmah iznad mora, s pogledom na lijepi zaljev. Dvadesetak metara od našeg stola jedan je galeb zaronio i zabio kljun u neku oveću ribu. Riba se nije dala; žestoko se praćakala i par puta povukla galeba pod vodu.

Galeb je, međutim, bio gladan i uporan i nije mu padalo napamet da se odrekne slasne večere. Poslije desetak minute borbe svladao je velikog lista, pa ga je odvukao u plićak. Ptici je zatim trebalo još desetak minuta da izvuče ribu na stijenu. I onda je umorni galeb počeo uživati u zasluženoj svježoj večeri.

Borba galeba i lista bila je uvjerljivo najuzbudljiviji doživljaj tijekom naše večere u Belvederu, restoranu koji je u petak navečer, usprkos spektakularnoj terasi bio tek poluprazan. Belveder ima ambiciozan jelovnik; tu je jedno dvadesetak sirovih riba i morskih plodova, pa posebna lista jela s crnim tartufima, pa sve moguće ribe na gradelama ili al forno.

Sastojci nisu loši: gof, tuna i brancin s plate sirovih morskih zalogaja, koji se poslužuju s desetak različitih umaka, bili su prilično ukusni. Nije nam jedino jasno što je losos radio na toj plati i zašto restoran udaljen pola metra od jadranskog mora uopće drži dosadnog uzgojenog norveškog lososa. Dva manja šaraga s gradela bili su jako fini, ali su nam uz njih servirali polusirovi krumpir i prekuhanu blitvu. 

Kruh je grozan, najbezvezniji iz loših dućana a pola vina s liste nedostaje. Servis je srdačan, ali ne odveć profesionalan. Belveder je zasad restoran u pokušaju, s ponešto dobrih sastojaka i maštovitih detalja. Cijene su umjerene. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.