Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer smo u zagrebačkom Wirtshausu ručali izvrsnu pohanu piletinu i jako fine jabuke u šlafroku

wirtshaus-jabuke

Wirtshaus na Gračanina, jedini zagrebački austrijski restoran, obnovio je jelovnik. Medu sedam ili osam novih jela posebno je dobar dojam ostavila štajerska salata, bazirana na piletini prženoj u bučinim košticama. Wirtshausova kuhinja zna s piletinom i zna s bučinim košticama i bučinim uljem; u većini hrvatskih restorana nikad ne naručujemo piletinu, jer je dosadna i bezlična.

wirtshaus-daskica

U Wirtshausu smo jučer, međutim, osim štajerske salate probali i stvarno izvrsnu pohanu piletinu koja nas je podsjetila na obiteljske nedjeljne ručkove prije mnogo godina. Budući da Wirtshaus pokušava oživjeti jela klasične austrougarske građanske kuhinje, koja je odlučno utjecala na kućnu prehranu u Zagrebu i velikom dijelu Hrvatske, logično je da nam je Wirtshausov pristup piletini izazvao malo jači val nostalgije. Nedostajao nam je samo rizi bizi, koji smo kao klinci kod kuće redovito jeli uz pohanu piletinu.

wirtshaus-pohano

Među ostalim novim jelima važno je spomenuti dimljenu pastrvu s hrenom: pastrva, naime, dolazi iz obližnjeg ribnjaka, a gračanski ribnjak uzgaja toliko dobre pastrve da ih povremeno koristi čak i Nav. Jabuke u šlafroku još su jedno nostalgično jelo koje je obogatilo obnovljeni Wirtshausov meni.

wirtshaus-knedle

U sedamdesetim i osamdesetim godinama jabuke u šlafroku, dakle pohane jabuke, redovito su se pripremale u zagrebačkim kućama, i to ne samo za nedjeljni ručak. U restoranima ih, pak, nismo vidjeli barem dvadesetak godina.

wirtshaus-strudl

Na proširenoj vinskoj listi ističu se vrlo dobri pjenušac legendarnog  kamptalskog prirodnog vinara Freda Loimera i bogati Gruner Veltliner Smaragd Josefa Fischera. Tu je i dalje naravno izvrsni Wieningerov bečki rizling Nussberg . Wirtshaus na Gračanima uzaziva ugodnu sentimentalnost, što je danas u restoranima dosta neobično i rijetko.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.