Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Royal Hillov Rose odražava stalni napredak jedne od najambicioznijih novih hrvatskih vinarija

royal-hill-rose-novi

Royal Hill nastao je kao čista greenfield investicija u Podunavlju. Investitori su prije par godina kupili više desetaka hektara dobrih vinogradarskih položaja na Dunavu blizu Erduta, i odlučili da će se ozbiljno baviti komercijalnom proizvodnjom vina.

Prije dvije godine Royal Hill se počeo kadrovski  ekipirati. Njegovu se timu prvo pridružila ugledna i uspješna enologinja Ivona Jeličić, koja je godinama proizvodila vrhunska, dugovječna vina za brend Jakob, a zatim je Royal Hill angažirao svjetski poznatog  vinogradarskog stručnjaka, Francuza Erica Moroa.

Moro savjetuje tridesetak vinarija u Europi i Americi, a u Hrvatskoj još radi s Ernestom Toljem i Mladinom. Vina su od solidnih postajala sve bolja, u vinogradima se na temelju dugoročnog plana sadnje počelo s dosta drastičnim zahvatima, a uskoro bi se trebale stvoriti i formalne, administrativne pretpostavke za izgradnju najveće i najmodernije vinarije u tom dijelu Hrvatske. Rose nije zamišljen kao glavno vino u portfoliju Royal Hilla. Najvažnija će vina biti crna.

No, Rose iz 2022. koji potpisuje Royal Hillov mladi enolog Matija Lesković, dosta efektno oslikava napredak vinarije u samo tri godine. Royal Hillov novi Rose od cabernet sauvignona, koji je na jednom manjem ocjenjivanju već dobio 91 bod, spada među najatraktivnije hrvatske primjere provansalskih rosea. On je suh, voćno herbalan, izrazito svjež i gastronomski univerzalan.

Na nosu se, očekivano, prvo osjećaju jagode i maline, da bi uslijedile zelene nerezinske crte tipične za cabernet sauvignon; zelene arome smetaju u crnom vinu, ali odlično funkcioniraju u roseu jer mu daju dodatan osjećaj reskosti i višedimenzionalnost. Royal Hillov Rose iz 2022. sa svojom gotovo hrskavom teksturom, naglašenom svježinom, srednjim tijelom, i voćno herbalnim aromatskim profilom i okusima, vrlo dobro ide uz klasični roštilj, pizzu, punjene paprike i ljetne salate, od niçoisea do pečenih paprika i ajvara. Riječ je o jednom od sedam ili osam najuspješnijih i najpreciznijih hrvatskih mladih rosea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.