Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako GinRaw, piće dizajnirano da se slaže s hranom, zaista funkcionira u gastronomskom kontekstu

ginraw-pairing-g

Katalonski GinRaw legitimni je nasljednik Gina Mare, prvog mediteranskog gina koji je stekao svjetsku popularnost. Ekipa stručnjaka koja je izmislila Gin Mare odlučila je, nakon što je Gin Mare završio u okrilju jedne velike korporacije, oblikovati još inovativniji i provokativniji gin. Tako je nastao GinRaw, koji se proizvodi metodama parfemske industrije i tehnikama molekularne gastronomije.

ginraw-boca

GinRaw nastaje slaganjem izdvojenih esencija određenih biljaka i začina, koji se zatim obrađuju u hi-tech strojevima poput Rotovala. GinRaw zamišljen je kao gastronomski gin. Budući da u svijetu postoji više od deset tisuća brendova gina, jasno je da je došlo krajnje vrijeme za stratešku distinkciju i dovođenje gina na drukčiju razinu. Poslije GinRawa, gin više definitivno nije samo aperitivno piće, nego dostojan partner jednostavnoj ali i nešto ozbiljnijoj kuhinji. Naravno, pri usklađivanju GinRawa s hranom nužno je poznavati njegove glavne aromatične značajke, od citrusa, preko toplih začina, do lovora i tek lagane borovice. Važno je, nadalje, naglasiti da GinRaw nije preintenzivan: on je elegantan, sofisticiran i ne želi nadvladati okuse hrane.

U Hrvatsku je stigao španjolski Ginraw, legitimni nasljednik legendarnog Gina Mare

ginraw-esencije

Miksolog Marino Karinja, partner u zagrebačkom Dežman Mini baru pokazao nam je kako GinRaw funkcionira uz hranu iz susjednog Dežmanova bistroa, koju priprema 38-godišnji chef Boris Seili, koji je među ostalim radio s legendarnim Andrejom Barbierijem u riječkoj Conca d’Oro, kao i u popularnoj zagrebačkoj Alegriji. Seili se bavi fusionom mediteranskih i azijskih kuhinja, koje predstavljaju pogodan spektar okusa za GinRaw. Uz tartar od tune Marino Karinja pripremio je Yuzu Spritz, koji se sastoji od pjenušca, GinRawa, yuzua,  Seventeenova tonika 1724 i sirupa od đumbira (iza Karinjina bara uvijek se nalaze veće količine svježeg đumbira). Zašto ovaj koktel funkcionira uz tartar od tune?

ginraw-boca-koktel

Prvo, đumbir i yuzu prirodno se slažu s tunom. Većina sushi barova uz sirovu tunu redovito servira marinirani đumbir. Drugo, tuni treba piće s tijelom koje u ovom koktelu osigurava gin. Treće, jako začinjenoj tuni, kao u tartaru, treba svježina, koju osigurava pjenušac. I četvrto, sirovoj tuni treba dodatna aromatika koja mora biti komplementarna a ne prevladavajuća, što opet omogućuje GinRaw.

Naravno da ovaj koktel ne bi trebalo servirati uz masnu plavu tunu, jer ona traži puno intenzivnija i tvrđa pića. No, uz uobičajeni tartar od tune, koji nije prebogat (jer nitko ne stavlja skupu masnu plavu tunu u tartar), Karinjin Yuzu Spritz baziran na GinRawu hedonistička je alternativa konvencionalnim bijelim vinima srednjeg tijela, ili sakeima srednjeg ranga cijena.

Bijeli negroni Dežman Mini bara nešto je masivniji i agresivniji. Marino Karinja radi bijeli Negroni od prvorazrednog desertnog vina poput Oremusova tokajca iz kasne berbe, kojem se dodaje bijeli bitter, u ovom slučaju od Luxarda, francuskog Suzea i bittera od naranče. Baza je GinRaw.

Ovaj slatko-kiselo-gorki, elegantni i duboki koktel probali smo uz pate od gusje i pileće jetre. Mi bismo, iskreno govoreći, preferirali čisti foie gras, kojem svježina bijelog Negronija razbija masnoću, dok njegova kompleksnost istodobno čuva bogati, luksuzni okus gusje jetre. Kad je pak riječ o azijskoj strani Dežmanova menija, bijeli Negroni preporučili bismo uz robusno ali slasno jelo poput spring rollsa s patkom. 

ginraw-boca

GinRaw Gimlet organoleptički i je najkompliciraniji Karinjin koktel baziran na GinRawu, zato što sadrži klinčiće, jedan od najintenzivnijih globalnih začina, i kafir limetu, jedan od najintenzivnijih azijskih začina. Gimlet se miješa od GinRawa i cordiala od limete s listovima kafir limete, đumbirom i klinčićima.

ginraw-koktel-1

GinRaw Gimlet ne smije, naravno, biti snažniji od jela uz koje se pije. Topla varijanta slaganja s hranom jest teriyaki losos, koji posjeduje dovoljno umamija, slatkoće i masnoće, da bi fino funkcionirao uz ovaj opako aromatični, ali opet svježi koktel. Kad je pak riječ o hladnim opcijama, Karinjin bismo Gimlet preporučili uz nigiri s masnom tunom  zbog razbijanja masnoće, ili u slučaju komplementarnog pairinga uz sushi s ježincem, jednim od najaromatičnijih morskih stvorenja. Postoji, naravno, i posve jednostavna, najprihvatljivija moguća opcija; dobre usoljene srdele poput Pelagusovih, ili pak srdele na savor. Srdele odlično podnose začine i srdele vole oštra pića, koja ne smetaju njihovom bazičnom, nenadomjestivom okusnom profilu.

GinRaw u ovih je nekoliko kombinacija pokazao koliko je versatilan u slaganju s hranom. Ambiciozniji bi restorani trebali razmisliti o posluživanju određenog, ne posve uskog repertoara jela s koktelima baziranim na gastronomskim ginovima.

YUZU SPRITZ

  • 30 ml GinRaw
  • 50 ml pjenušca
  • 10 ml soka od yuzua
  • 50 ml tonika Seventeen 1724 
  • malo sirupa od đumbira

BIJELI NEGRONI

  • 40 ml GinRaw
  • 25 ml bijelog bittera (Luxardo, Suzea, bittera od naranče)
  • desertno vino (tokajac Oremus iz kasne berbe) 

GinRaw GIMLET

  • 40 ml GinRaw
  • 20ml cordiala od limete s listovima kafir limete, đumbirom i klinčićima
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.